Originalbilder från Alfons gåva till Akvarellmuseet

Författaren Gunilla Bergström har hittills behållit originalböckerna om Alfons Åberg för sig själv. Men efter utställningen på Nordiska akvarellmuseet har hon valt att donera bilder från två av dem till museet.

ANNONS
|

– Det är fantastiskt och vi är otroligt glada och tacksamma, säger museichefen Bera Nordal.

Förra våren arrangerade Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn utställningen ”En dag ska jag banne mej rita själen!” där originalbilder från Gunilla Bergströms populära barnböcker visades på en separat utställning för första gången. Bera Nordal berättar att Gunilla Bergström kontaktade henne och att museet sedan kunde välja vad de ville ställa ut bland hennes stora barnboksskatt.

– Vi fick bra kontakt och jag tror också att många blev överraskade av hur stark konstnär hon är. Gunilla Bergström har en väldigt personlig stil och skapade tidigt intressanta karaktärer. Det var också första gången hon blev bedömd i ett konstnärligt sammanhang och hos oss såg man bilderna på ett helt annat sätt.

ANNONS

Gåvan från författaren består av cirka 30 originalbilder från böckerna Hurra, för pappa Åberg! och Där går Tjuv-Alfons. Dessutom har Nordiska akvarellmuseet köpt bilderna från boken Bara knyt, Alfons!

Gunilla Bergström, som är född och uppväxt i Göteborg, säger själv att skälet till att hon valt att donera bilderna är hennes starka anknytning till Västkusten.

– Jag känner mig fortfarande som en göteborgare. Vi hade sommarställe på Askerön och min barndom var full av utflykter till Skärhamn. Jag tycker även att museet har vacker arkitektur och det är kul att det finns något utanför Stockholm.

Sedan många år har museet satsat på bilderböcker och har även haft en utställning med bilder från Elsa Beskows böcker. Donationen från en av Sveriges främsta barnboksförfattare ses som ett stort lyft för den permanenta samlingen.

– Vi samlar på verk av samtidskonstnärer och vill stödja aktiva konstnärer, säger Bera Nordal.

Alfonsbilderna kommer att ställas ut de närmaste månaderna. Därefter kommer de att visas i olika sammanhang och utställningar framöver.

– Genom originalbilderna kan man också lära sig hur man kan skapa bilderböcker, berättelser och karaktärer.

Bera Nordal betonar att Gunilla Bergströms speciella stil med collage som kompletteras med teckningar är intressanta ur ett rent konstnärligt perspektiv. Hon understryker också att många av berättelserna som skrevs på 70- och 80-talet är lika aktuella i dag.

ANNONS

– Det jag tycker är så intressant i Gunilla Bergströms böcker är hur barnet och vuxenvärlden möts. Även om de båda har sin egen värld hittar de något gemensamt. Det talar starkt till samtiden.

ANNONS