Onsala herrgård
Onsala herrgård

Onsala herrgård säljs

ANNONS
|

Anna-Lena Thorsson stänger av dammsugaren i matsalen innanför herrgårdens huvudentré. Hon och kollegan Fredrik Sundberg städar och gör i ordning det sista för årets första konferensgäster som kommer dagen därpå.

– Det är konferensbiten vi lever på. Men vi har också försökt öppna upp mer för allmänheten, säger Anna-Lena Thorsson.

Hon och Fredrik Sundberg var fram till för två år sedan anställda på herrgården som ligger intill Kungsbackafjorden. Sedan den rustades upp på 1990-talet har där varit hotell, konferensanläggning och festvåning. När verksamheten gick i konkurs 2011 tog de båda före detta anställda över driften och i dag arrenderar de herrgården.

ANNONS

– Det är fantastiskt roligt och vi har lärt oss mycket. Men det var mer jobb än vi tänkte från början, säger Anna-Lena Thorsson.

Det har sedan nästan 20 år tillbaka funnits planer på att bygga ut Onsala herrgård men frågan har varit omdiskuterad. Grannar har gång på gång överklagat utbyggnadsplanerna som har fått göras om och bantas ner längs vägen.

I mars förra året fick ägarna till slut rätt att bygga ut med 13 bostäder, som alla ska bli seniorbostäder i ett plan.

Men nu vill de i stället sälja herrgården.

– Hotell- och konferensdelen sköts bra men gården som sådan går inte ihop. Det kostar mycket mer att driva den är vad den ger, säger Leif Wirén, som äger herrgården tillsammans med Jan Tungebo.

Fastigheten har varit till salu i sin helhet för 44 miljoner sedan slutet av sommaren. Från mitten av januari kommer i stället byggrätterna att säljas för sig och herrgården med tillhörande byggnaderna och en småbåtshamn att vara till salu separat.

Hittills har ett fåtal spekulanter anmält intresse.

– Jag trodde det skulle vara fler som var intresserade. Men det blir väl så. Man köper inte bara tomter, det kostar x antal miljoner att bygga på dem också, säger Leif Wirén.

ANNONS

Hur känns det att sälja när ni äntligen fått rätt att bygga ut?

– Det är snopet. Men det är svårt att få fram kapital för att bygga vidare. Det blir för tungt för oss.

Även om en försäljning blir av räknar både ägarna och arrendatorerna med att hotell- och konferensverksamheten kommer att bli kvar.

– Vi har redan bröllop bokade ända fram till 2015. Ingen behöver vara orolig att de inte blir av, säger Anna-Lena Thorsson.

Långdragen stridsfråga

Onsala herrgård byggdes 1901 av Blanche Dickson, som även lät bygga Tjolöholms slott. Den användes som vilohem för utarbetade göteborgare och drevs av Sahlgrenska fram till 1980-talet.

Samtidigt som herrgården bytte ägare och blev hotell- och konferensanläggning i mitten av 1990-talet kom de första planerna på utbyggnad. Men grannar överklagade med hänvisning till strandskyddet och hävdade att vägarna i området skulle bli överbelastade.

I februari 2013 antogs efter mycket diskussion och tidigare överklaganden en detaljplan för 13 seniorbostäder, ett annex och ett kapell.

ANNONS