Område spärrades av – misstänkt föremål troligen en geocache

Nationella bombgruppen skickades under fredagen till ett bostadsområde i Alingsås efter larm om ett misstänkt farligt föremål.
– Larmet gällde ett rörliknande föremål som hängde på en skylt, sa Morten Guneng, vakthavande befäl vid polisen. Det troliga är att en "skattjakt" med GPS drog igång det fyra timmar långa bombdramat.

ANNONS
|

Polisen meddelade strax före klockan 14 att föremålet oskadliggjorts och att avspärrningarna hävts.

– De som bor i området kan gå ut och in som vanligt, förklarade Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst till GP.

Enligt flera personer som hört av sig till GP var föremålet troligen en så kallad geocache som används vid geochaching, en GPS-stödd "skattjakt" utomhus där man letar upp ett gömt föremål med hjälp av koordinater.

Sannolikt var det en geocache som hängde på skylten.

– Enligt den information jag har fått kan det röra sig om ett sådant föremål, säger Peter Adlersson till GP.

ANNONS

Nationella bombgruppen var vid 13-tiden fortfarande kvar på plats och jobbade med det kamoflagefärgade föremålet.

En stund tidigare hade polisen skjutit sönder föremålet uppger Alingsås Tidning och skriver att resterna ska analyseras för att avgöra vad föremålet innehöll.

Ingen uttalad hotbild

– Anmälan kom från en privatperson, det finns vad vi vet ingen hotbild. Vi försöker i första hand identifiera föremålet och ta reda på vad det är för något. Visar det sig vara något farligt försöker vi få det därifrån, säger Guneng till GP.

Det är i bostadsområdet Ängabo som bombgruppen är.

Ingen har skadats, ingen har evakuerats.

Måste stanna inne

– Men ingen får lämna sina hem så länge bombteknikerna håller på - och ingen får heller komma in på området som är avspärrat, säger Morten Guneng.

Larmet kom in till polisen under fredagsförmiddagen.

Förutom bombgruppen har polisen två patruller på plats.

Även räddningstjänsten från Storgöteborg är i Alingsås.

– Vi är på plats med ett befäl och en räddningsenhet efter förfrågan från polisen, berättar Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg.

Bombrobot på plats

Johan Edlund bor cirka 25 meter från vägskylten och ser allt från sitt hus - som han inte får lämna.

– Vi såg en massa avspärrningar. Polisen kom till oss och bad oss stanna inomhus. Men vi behövde inte utrymma, säger han till GP.

ANNONS

Han berättar att polisen avspärrat ungefär 50 meter på var sin sida om skylten. Det är förutom polis, ambulans och räddningstjänst även en bombrobot på plats.

"Hörde en smäll"

– Den åker fram och tillbaka och för en stund sedan hörde jag en hög smäll, jag misstänker att det var en kontrollerad sprängning, men jag vet så klart inte, berättar Johan Edlund.

Strax före klockan 14 berättade polisen för GP att det inte längre fanns någon misstanke om brott. Avspärrningarna var hävda och föremålet hade förstörts.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS