Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Snart blir det omöjligt att passera järnvägen vid den här järnvägsövergången i Stenungsund där det inträffat flera dödsolyckor. Bild: Anna Svanberg

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Olycksdrabbad järnvägskorsning stängs

  Politikerna är överens. De vill i början av sommaren stänga två järnvägsövergångar i Stenungsund till följd av den senaste dödsolyckan.

  Det blev ingen debatt i kommunstyrelsen. Politikerna var eniga om att den olycksdrabbade övergången vid Solgården nära gymnasiet och ytterligare en likadan närmare centrum ska stängas så snart som möjligt. De båda saknar i dag bommar och är endast till för gång- och cykeltrafik. Två meter höga staket kommer snart att hindra den som vill försöka ta sig över järnvägen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Formellt ska nu även kommunfullmäktige godkänna det avsteg från kommunens detaljplan som stängningen innebär. Därefter är det Trafikverket som fattar själva beslutet.
  – Efter mycket diskussioner med Trafikverket så blir det här den bästa lösningen på kort sikt. Jag förespråkade bommar men de sa ju att det skulle ta ett till två år så då stänger vi. Det är inte värt att riskera något, säger Linda-Marie Hermansson (C), oppositionsråd i Stenungsund.

  Stängningarna ska vara till dess att det byggts en planskild korsning vid Solgården, något som Stenungsunds kommun och Trafikverket nu börjat utreda. Men redan nu måste arbetet med att skapa en cykelväg längs Göteborgsvägen påbörjas för att undvika att så många ska behöva korsa vägen efter stängningarna, anser oppositionsrådet.Det var den 30 maj som en 17-årig pojke miste livet när han försökte korsa järnvägen. Den 6 juni sänkte Trafikverket den högsta tillåtna hastigheten genom Stenungsund från 110 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen.