Nytt varv i Varberg

ANNONS
|

Den här helgen domineras de halländska vägarna av breda veteranbilar med mycket krom och läckra färger. Redan före sju i går började köerna växa timslånga till fältet på Getterön, men bara ett fåtal behövde puttas in.

–En del amerikanare går i kok när man stått stilla så länge att fläkten lägger av. I år har vi nytt insläpp och bättre flyt, säger Veronika Karlberg, ordförande i Warbergs Automobilklubb.

Cadillac dominerade bland de många märkesklubbar som bokat plats. Säljargatan fylldes av stånd, Swapmeet ger tillfälle för skattsökarna att göra fynd bland originaldelar och hyfsade kopior och kanske hitta lite bra-att-ha-grejer.

ANNONS

Redan klockan tolv på fredagen började köerna vända utåt igen. Alla måste lämna fältet före 17, samtidigt som Varbergs centrum började stängas av med allehanda hinder.

I år organiserat

Organiserad cruising är årets största nyhet. Polisen har tröttnat på allt bus och fylla under de spontana varven genom Varberg tidigare år.

Och många ägare till välskötta veteranbilar och motorcyklar har tröttnat på att ligga bakom vanliga Svenssonbilar med ölande passagerare.

Vans är inte heller välkomna i år, även om de byggts i USA.

–Det är inte roligt att köra bakom ett stort skåp till van, där du bara ser bakdörrarna. Wings and Wheels är mest till för veteranfordon, äldre än 30 år. I år gör vi bara undantag för Epa- och A-traktorer och en del andra nyare specialfordon, säger Gösta Karlberg.

Visas bort

ANNONS

Klockan 18 började cruisingvärdarna visa bort alla fordon som inte passade in och skärma av trottoarerna med blå rep. Åskådarled och avgaser började tätna. Motormuller blandades med rockmusik och svenska schlagers när nyvaxade och välskötta veteranfordon blandades med risiga pilsnerhäckar i det 8,6 km långa cruisingvarvet.

Wheels and Wings pågår också på lördagen. Det är världens fjärde största bilträff, enligt cruisingvärden Olle Bernstaf:

–Etta är Powermeet i Västerås, tvåa och trea är ett par bilträffar i USA – men sen kommer Varberg!

ANNONS