Seismologen Björn Lund berättar att han tidigare inte varit med om att tre skalv inträffat så nära varandra inom loppet av en månad i Sverige.
Seismologen Björn Lund berättar att han tidigare inte varit med om att tre skalv inträffat så nära varandra inom loppet av en månad i Sverige. Bild: Google Maps/Uppsala universistet

Nytt skalv i Västsverige – experten förvånad

Inom loppet av en månad har det inträffat tre jordskalv i Falköping i Västergötland. Skalven både förvånar och intresserar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.
– Jag tror inte jag har varit med om en serie skalv på det här sättet i Sverige och som människor har kunnat känna av, säger han.

ANNONS
|

Vid sextiden på fredagsmorgonen inträffade det tredje jordskalvet inom loppet av en månad i Falköping. Skalvet har lokaliserats till slalombacken väster om staden och hade en magnitud på 1,3 på Richterskalan.

Skalven har blivit ett stort samtalsämne i Falköping och lokaltidningen SKLT var först med att uppmärksamma fredagens skalv.

Ytliga skalv

Universitetslektorn Björn Lund vid Institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet, menar att skalven är intressanta. Han berättar att han tidigare inte har varit med att det inom loppet av en månad inträffat tre olika skalv på så kort tid som människor dessutom har känt av i Sverige.

ANNONS

– Det handlar om små och ytliga skalv och det är lite förvånande att människor har kunnat känna av det sista. Det första skalvet inträffade den 22 januari och mätte upp till 2,5 i magnitud, det andra inträffade förrgår och hade 1,8 och det vi hade i morse uppmätte, 1,3, säger Björn Lund.

Tio skalv om året

Han berättar att det är relativt vanligt med jordbävningar söder om Vänern i områdena runt, Falköping, Lidköping och Skövde och att det varje år totalt brukar röra sig om ett tiotal.

Det som är ovanligt nu är alltså att skalven inträffat inom ett område på några 100 meter och att skalven skett så tätt inpå varandra och att människor har känt av dem.

Vet man varför det skakar i Falköping och varför det gör det just nu?

– Nej, det är väldigt svårt att säga. Det alltid lite spänningar i jordskorpan från de stora plattektoniska rörelserna, men vi är långt i från en platsgräns, men spänningarna ökar alltid lite sakta men säkert och när det till slut blir för stor spänning så rör det på sig litegrann.

Hur kraftiga måste skalven vara för att de ska innebära en risk för människor och byggnader?

ANNONS

– Det beror på hur ytliga skalven är och hur nära en byggnad till exempel är från epicentrum och förhållandet den står på. Men generellt kan man säga att skalven nog måste komma upp i en magnitud på över 4,5 - 5. Vi har haft några skalv på fyra i magnitud i Sverige. 2008 hade vi ett skalv på 4,2 i Lund och vad vi känner till inträffade det inga skador då.

Om du får spekulera fritt, vad skulle du då säga ligger bakom de senaste skalven?

– Jag skulle gissa på att det har med spricksystem att göra. Vid Mösseberg utanför Falköping, där är det sedimentära bergarter som är yngre än berget runt omkring. Det är en kalkstensklippa som ligger på lite sandsten, möjligen har det med spricksystem i samband med det här att göra, men det är rena spekulationer, säger Björn Lund.

ANNONS