Nytt reningsverk ska säkra nybyggnatio

ANNONS
|

Bygget av det nya reningsverket är i sitt slutskede. Vid halvårsskiftet ska det vara klart och sedan sker intrimningar till slutet av 2017.

– Det hela ska bland annat provköras inte minst för att få klarhet i doseringen av kemikalier. Vi måste helt enkelt trimma in verket, säger Anders Möller enhetschef vid va-verket på Tjörn.

Reningsverket är dimensionerat för cirka 30 000 personer och innebär att kommunen kommer att lägga ned två äldre reningsverk i Skärhamn och Kyrkesund.

– Vi kommer att få en kapacitet som vi inte varit i närheten av förut. Det här är en investering för framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (L).

ANNONS

Kommunen har som princip att va-kollektivet ska betala de satsningar som görs vilket är orsaken till de höga va-taxorna. Varje år gör Svenskt vatten kostnadsjämförelser mellan landets kommuner. I fjol hade Tjörn landets näst högsta avgift på 11 766 kronor i årsförbrukning för ett normalhus. I kommunen med den lägsta avgiften, Solna, var motsvarande kostnad för normalhuset 3 247 kronor.

–Den här typen av moderna reningsverk kommer varenda kommun att få investera i och vi är tidigt ute, säger Martin Johansen och syftar på att fler kommuner inom en snar framtid kommer att behöva göra liknande satsningar.

Martin Johansen anser också att det nya reningsverket är ett led i att skapa en bättre miljö.

–Reningen blir av helt annat slag än tidigare och det innebär att vi får ett renare havsvatten utanför västra Tjörn. Med Ängholmens nya reningsverk kan vi rena avloppsvattnet från fiskberedningsindustrin.

Martin Johansen konstaterar vidare att den utökade kapaciteten på va-sidan gör det möjligt att satsa mer på bostadsbyggnation i olika delar av kommunen. Samtidigt som Tjörn tar i bruk det nya reningsverket planerar kommunen att även bygga ut vattenkapaciteten.

– Redan i dag har vi en ledning till Stenungsund men vi har ett samarbete med Kungälv också, så i framtiden kommer vi att kunna få färskvatten från Göta älv via Kungälv som också satsar på ett nytt vattenverk. Det innebär en säkerhet i vattenförsörjningen som gör att vi inte behöver bekymra oss för vattenfrågan i framtiden.

ANNONS

Martin Johansen berättar däremot att några ledningssystem norrut, till Orust, inte är aktuella.

– Nej, Orust har valt att samarbeta med kommunerna i norra och mellersta Bohuslän, främst Uddevalla, i dessa frågor. Vi har inga ledningssystem via Skåpesund idag.

Han betonar också att satsningen på bättre vattenkapacitet även har gett vattnet en bättre kvalitet.

– Vi har fått bort den smak av mossa som för några år sedan fanns i det kommunala vattnet.

Fakta: Reningsverk Ängholmen

  1. Kostnad: 180-200 miljoner kronor.
  2. Placering: Ängholmen mellan Rönnäng och Bleket.
  3. Kapacitet för 30 000 personer.
  4. Bygget ska vara klart 30 juni i år.
  5. Intrimning andra halvåret 2017.
  6. Ersätter Skärhamns och Kyrkesunds reningsverk som läggs ned.
  7. Tjörn får därmed två reningsverk för hela kommunen – Ängholmen och Höviksnäs.
ANNONS