Nya uppgifter kring mordet på Onsalahalvön

ANNONS
|

I grannhuset skadade han en kvinna och en man. Båda fördes till Sahlgrenska sjukhuset där de legat sen dess.

Kvinnan har också sent på måndagskvällen livshotande skador. Mannen är allvarligt skadad.

Uppgifterna om yxan kommer från en källa som sägs stå nära polisutredningen, skriver Aftonbladet.se.

Under tisdagen kommer häktningsförhandlingar att hållas.

Tommy Nyman, presstalesman på polisen i Halland, uppger för Aftonbladet att bilden av händelseförloppet klarnar allt mer.

– Vi har säkrat en del spår. Men vad det rör sig om vill jag inte gå in på. Den tekniska analysen är inte färdig än.

Mannen i 40-årsåldern sitter anhållen, misstänks för att ha dödat en person och skadat ytterligare två allvarligt på Onsalahalvön i lördags kväll.

ANNONS

- Han är chockad över att ha hamnat i den här situationen, säger mannens advokat.

Enligt uppgifter till Hallands Nyheter var den anhållne mannen på måndagsförmiddagen kvar på arrestavdelningen i Varberg, vilket skulle kunna tyda på att det går att samtala med honom.

En erfaren polisman säger till tidningen:

– En massa detaljer måste täckas upp i mordutredningen, det gäller att arbeta som om man hade en gärningsman som förnekar. Därför är det viktigt att i det första läget få vittnesuppgifter med alla som har haft någon form av kontakt med den misstänkte under minst ett antal dagar tillbaka i tiden, för det kan ha hänt saker som kan ge en förklaring till det inträffade, säger polismannen.

Händelseförloppet i bostadsområdet Forsbäck på den norra delen av Onsalahalvön klarnar alltmer.

Den misstänkte mannen, en egenföretagare i 40-årsåldern som bor i Kungsbacka kommun, högg enligt polisen ihjäl sitt första offer under en middag med bekanta.

Därefter gick han vidare till ett annat hus i närheten och stack ner en man i 35-årsåldern och hans något yngre hustru.

De båda vårdas nu på Sahlgrenska universitetssjukhuset med mycket svåra skador.

- Tillståndet för kvinnan är fortfarande livshotande och för mannen allvarligt men stabilt, säger Lisa Räng vid SU:s pressjour på måndagsförmiddagen.

ANNONS

Polisen grep mannen i en tredje fastighet, cirka en halvtimme efter första larmet ringts in. Gripandet gick lugnt till.

Dessförinnan, under letandet efter den skyldige till trippeldådet, hade dock polisens spanare gått omkring i Forsbäck och uppmanat närboende att låsa sina ytterdörrar.

Delar av bakgrunden till mordet är klarlagd:

- Vi vet att de är bekanta och att de är på en privat tillställning, säger Tommy Nyman, presstalesman för Region Väst.

Det är dock oklart hur relationen till de två skadade personerna, som gärningsmannen träffar på i den andra fasen av brottserien, ser ut.

De båda befann sig i alla fall inte på samma middag som mordoffret.

Till TT säger Tommy Nyman:

–Det är en kniv som använts vid det första brottet. När det gäller det andra handlar det om ett annat tillhygge, men vi har inte bekräftat vilken slags tillhygge det är. Det är inte samma vapen som använts..

På söndagseftermiddagen hölls ett första förhör med den misstänkte gärningsmannen.

- Vi träffades en hygglig stund före förhöret och sedan satt jag med under en timme tillsammans med utredningspoliserna, säger mannens advokat Lennart Johansson.

Hur ställer han sig till misstankarna som delgivits honom?

ANNONS

- Jag vet inte riktigt vad ska svara på det. Han har inte rakt ut fått frågan om han erkänner eller förnekar. Jag får nog återkomma med min klients inställning, förklarar Lennart Johansson.

Hur mår han i nuläget?

- Anklagas man för såpass grov brottslighet brukar det innebära att man blir chockad, oavsett skuld eller inte. Men jag är varken läkare eller psykolog, säger försvarsadvokaten.

Mannen i 40-årsåldern sitter anhållen efter beslut av kammaråklagare Ann-Christin Claesson på åklagarkammaren i Halmstad:

- Han är på sannolika skäl misstänkt för ett mord och två mordförsök. I övrigt har jag egentligen inte så mycket att meddela. Utredningen rullar på, säger åklagaren.

Hon har tills på tisdag lunch på sig att begära den misstänkte häktad.

- Det är möjligt att det finns mer att säga inom loppet av ett par dagar, betonar Claesson.

Mordoffret är en man i 40-årsåldern, som var gift och hade barn. Även han drev ett eget företag.

Ingen av de inblandade personerna figurerar i vare sig belastnings- eller misstankeregister. De är inte kända av polisen sedan tidigare.

Polisen uppger att det finns flera vittnen till mordet. Men grundmotiven till dåden är ännu oklara.

Dramat i villaområdet Forsbäck, ett par kilometer söder om Kungsbacka, startade vid 19-tiden på lördagskvällen. Strax efter klockan 01.00 kunde polisen bekräfta att en av de skadade från knivdramat hade avlidit.

ANNONS

Under söndagen genomfördes tekniska undersökningar på platsen, dörrknackning och förhör med vittnen.

- Nu jobbar vi med människorna där som är skärrade. Vi försöker prata med så många som möjligt. Det finns vittnen till mordet och det finns förmodligen vittnen som sett mannen röra sig i området, säger Ulla Brehm på polisens informationsenhet.

Hennes kollega Tommy Nyman säger till TT:

–Vi tittar igenom den tekniska undersökningen och går igenom vittnesförhören. Utifrån det drar vi upp nya riktlinjer och bestämmer om det ska hållas ytterligare förhör med mannen, eller om det är andra saker vi vill gå igenom ytterligare först.

ANNONS