Nya kostymer från Downton

Succén med kostymer från Downton Abbey får en fortsättning. Den här gången är temat kärlek och bröllop och det finns många paralleller mellan tv-serien och det verkliga livet på Tjolöholms slott.

ANNONS
|

Förra årets utställning "Downton – herrskap och tjänstefolk" blev väldigt uppskattad och därför väljer Tjolöholm att jobba vidare med konceptet. Ännu fler exklusiva klänningar, skor och hattar i 1910-20-talsstil har tagit plats i slottets rum och salar. Och för alla som sett den populära tv-serien är det nästan som om karaktärerna i familjen Crawley vaknat till liv.

– Vi kände oss inte klara med Downton. Miljön och kostymerna gifter sig så bra, människorna som levde på Tjolöholm hade ju faktiskt kunnat gå klädda så här, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Hon betonar att utställningen ger möjlighet att berätta om hur det var att leva på slottet, till skillnad från ordinarie slottsvisningar då man mest pratar om själva byggnaden och dess tillkomst. Nu ville Tjolöholm fokusera på relationer och genom dräkterna gestaltas flera av seriens dramatiska kärlekshistorier.

ANNONS

– Äktenskapet hade en helt annan betydelse på den här tiden, både socialt och ekonomiskt. När döttrarna blev giftasvuxna flyttade man till London för att de skulle introduceras för hovet och andra betydelsefulla människor i den egna klassen.

Karin Kvicklund påpekar likheterna mellan seriens aristokratiske lord Grantham som är gift med amerikanska arvtagerskan Cora, och Tjolöholms tidigare ägare Blanche och greve Carl Bonde.

– Det var samma typ av matchning, han hade titeln och hon hade pengarna.

Även om mycket förändrats kring synen på bröllop är det fortfarande en hel del traditioner som lever kvar. Som att bruden är klädd i vit klänning, en trend som slog igenom i mitten av 1800-talet då brittiska drottning Victoria gifte sig i vitt, berättar Karin Kvicklund.

På utställningen finns Downton-döttrarna lady Mary och lady Ediths bröllopsklänningar att beskåda. Men till skillnad från resten av kostymerna är de uppsydda i Sverige. Skaparen bakom de vackra kreationerna är Adelinne Smedberg, som går på Tillskärarakademin i Göteborg.

– De är sydda för att vara så lika klänningarna i tv-serien som möjligt. Det är mycket lager på lager, rak siluett, spetsar och chiffonger. Och över 3 000 påsydda pärlor, säger Adelinne och visar upp lady Marys klänning.

ANNONS

Några trappor ner i tjänstefolkets matsal visas också kostymer som bärs av paret Bates i tv-serien. Även när det gäller den relationen finns motsvarigheter i det verkliga livet på slottet.

– Vi vet att det fanns en hushållerska här som gifte sig med en trädgårdsmästare och källarmästaren gifte sig med en husa. Många kom hit och arbetade så det är en hel del som mött sitt livs kärlek på Tjolöholm, säger Karin Kvicklund.

Utställningen "Downton – i nöd och lust" öppnar på lördag och pågår fram till 30 december.

ANNONS