Ny isbrytare tar landvägen till färjeläge

ANNONS
|

Isen ligger tjock på Nordre älv. Kornhalls färja har varit fastfrusen sedan i torsdags. Natten till söndagen lyckades den lilla bogserbåtern Uttern göra en ränna i ismassorna.

Men vid tvåtiden i natt havererade Uttern och besättningen måste larma Räddningstjänst. Brandmännen tog sig ut på isen med en tamp, och lyckades sedan dra isbrytaren till land med hjälp av en grävmaskin.

Färjan står fortfarande still, eftersom det fortfarande finns is närmast fastlandet på båda sidor. Ett annat problem är att de lossade isflaken inte kan flyta nerströms mot havet, eftersom isen ligger hela vägen. Nu tornar de upp sig till skulpturer strax intill den nyöppnade rännan.

ANNONS

- Tyvärr blev det fel på den första isbrytaren, den hann bryta en bit men inte hela vägen över älven. Nu väntar vi på en annan, större isbrytare som kommer i natt. Den är 30 ton tung och måste köras via landsvägen, säger Anna Sandström, platschef på Vägverkets Färjerederi.

Hennes förhoppning är att färjan ska kunna komma igång igen i morgon kväll. Men mer troligt är att vägen över Nordre älv inte kan utnyttjas förrän på onsdag.

På Västtrafiks hemsida står det att busslinje 320, via Kornhalls färja, inte väntas komma igång förrän på fredag.

ANNONS