Kungsbacka kommun hämtar och samkör varor till skolor och äldreboenden. "Miljö är något jag brinner för så detta känns jätteroligt", säger Anders Larsson, teamledare.
Kungsbacka kommun hämtar och samkör varor till skolor och äldreboenden. "Miljö är något jag brinner för så detta känns jätteroligt", säger Anders Larsson, teamledare.

Nu samåker varorna kollektivt för miljön

Sedan en vecka tillbaka åker matvaror kollektivt till förskolor, skolor och boenden i Kungsbacka. Kommunen är bland de första i landet att införa en samordnad varudistribution, med enbart biogaslastbilar.

ANNONS
|

Anders Larsson är teamledare för de nya biogastransporterna som sedan en dryg vecka tillbaka samkör livsmedel som ska till kommunens olika verksamheter.

–Istället för att flera olika leverantörer knackar på dörren till skolor och äldreboenden kommer nu alla matvaror med en och samma leverans, berättar han.

Ett av kommunens krav inför upphandlingen var att transporterna skulle köras på hundra procent förnyelsebart bränsle. Inför uppdraget har tre nya biogaslastbilar köpts in som alla är utrustade med frys- och kylavdelningar.

– Till våren ska samleveranserna utökas med fler varugrupper än livsmedel. Även den ordinarie posten kommer att levereras med biogaslastbilarna, säger Anders Larsson.

ANNONS

I dag invigdes den nya varudistributionen i Postnords lokaler. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C), som även är ordförande i servicenämnden, klippte bandet.

– Förslaget lades av min företrädare 2007 och nu är vi äntligen framme vid en av våra största miljösatsningar någonsin, säger han.

Kungsbacka är inte först i landet med att köra varor kollektivt till de kommunala verksamheterna. Halmstad, Växjö, Ystad, Borlänge och Södertörn har också infört den nya leveransmodellen.

– Jag tror däremot vi är först i landet med att enbart använda biogaslastbilar, säger Niclas Siljedahl, kommunal projektledare.

Niklas Siljedahl berättar att kommunen sedan en tid tillbaka lagt till en särskild klausul om samordnad varudistribution i alla leverantörsavtal.

– Eftersom leverantörerna nu kör varorna hit till Postnords lokaler i stället för att åka runt till varje enskilt ställe, förhandlar vi om avtalen. Vi räknar med att ha sparat in pengarna som det kostar att införa detta på ungefär tre år, säger Niclas Siljedahl.

Förutom att antalet tunga fordon vid skolor och äldreboenden nu minskar kraftigt, halverar den nya samåkningsmodellen även koldioxidutsläppen.

–Det blir också betydligt mindre utsläpp av kväve och partiklar från en biogaslastbil, mellan 80 och 90 procent mindre jämfört med en diesellastbil, berättar Hanna von Bahr, projektledare vid företaget Fordonsgas som levererar bränslet till lastbilarna.

ANNONS

Postnord som brottas med minskande mängder traditionell post ser stora utvecklingsmöjligheter inom samdistribution av varor.

–Detta är ett nytt fokusområde för oss. Vi behöver utveckla vår verksamhet med nya saker så detta är jättepositivt för oss, säger Åsa Szerszenski, försäljningschef vid Postnord.

Fakta: Varor samåker

  1. Samordnad varudistribution betyder att kommunens leverantörer kör sina varor till Postnords distributionscentral i Kungsbacka.
  2. Här lastas de olika varorna tillsammans med andra varor som ska till samma förskola, skola, boende eller andra arbetsplatser.
  3. Tre nya biogaslastbilar kör sedan alla varorna gemensamt till respektive kommunal verksamhet.
  4. Vinsterna blir halverade utsläpp, minskade tunga transporter, bättre trafiksäkerhet kring kommunens lokaler och bättre arbetsmiljö eftersom personalen behöver ta emot färre leveranser.
ANNONS