Nu drar stormen in över Sverige

ANNONS
|

Värst har vädret under dagen varit i väst. SMHI utfärdade tidigten klass 2-varning för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. I de områdena väntadesdet komma 10–15 centimeter blötsnö, vilket i kombination med kraftig vind befarades skapa till snödrev och mycket dålig sikt.

– Det har redan under natten börjat blåsa en hel del. På morgonen kommer vinden upp i 15-20 m/s, berättadeKristoffer Molarin inför ovädret.

En klass 1-varning utfärdades ocksåför övriga Småland, Gotland, Blekinge, Skåne, Bohuslän och Göteborg samt Värmlands och Örebro län. SMHI varnar också för mycket hårda vindbyar i Södermanlands län och Stockholms län.

ANNONS

Stormen orsakar tågstopp

De kraftiga sydvästvindarna medför att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut samt längs västkusten till 65-110 cm över medelvattenstånd, högst i norr och på västkusten, skriver SMHI.

Redan på onsdagsmorgonen drabbadestågtrafiken av busvädret. Under dagen har det varit stopp på sträckan mellan Uddevalla och Göteborg under morgonen och det finns runt halv sju-tiden ingen exakt prognos för när tågen rullar igen.

– De jobbar med de skadade kontaktledningarnapå morgonen och man har sagt att trafiken ska komma igång igen tidig morgon, säger Katarina Wolfram på Trafikverkets pressjour till Bohusläningen.

Buss ska ersätta men för vidare information om resor hänvisas resenärer till Västtrafik.

Stormen tilltar - trafik ställs in

Under förmiddagen tilltog stormen ytterligare, i takt med att lågtrycket kom in.

– Mitt på dagen finns det risk för rejäla stormbyar som kan komma upp i 25-27 m/s. Detta kombineras med nederbörd under dagen. Och det kommer att påverka sikten på vägarna, så det gäller att ta det försiktigt, sägerKristoffer Molarin.

Även inåt landet har det ocksåatt blåstpå rejält. Hårda vindbyar och blötsnö och kraftiga snöfall harorsakat snödrev och kaosartat vägunderlag.

Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in. Trafikverket stänger några järnvägssträckor under onsdagen den 11 januari efter en klass 2-varning för snöfall och blåst som kan ge kraftig drivbildning i sydvästra Sverige.

ANNONS

– Vi följer väderutvecklingen noga och höjer vår beredskap vid behov. Att vi stänger vissa sträckor beror på träd som kan falla ner över kontaktledningarna och göra järnvägssträckorna strömlösa. Vi vill såklart inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Även Västtrafik ställer in färjor under morgonen.

Olyckor i trafiken

Under eftermiddagen har en del olyckor inträffat i delar av Västsverige. Strax innan klockan 14 så välte en cementbil längs Kornhallsleden mellan Säve och Kornhalls färja. Chauffören ska ha klarat sig undan välbehållen och enligt honom själv berodde olyckan på att delar av vägen vek sig, vilket i sin tur resulterade i att lastbilen välte.

Plöjde ner 50 meter vägräcke

Strax innan klockan 15körde en lastbil in i mitträcket vid riksväg 40 utanför Borås. Även här klarade sig föraren undan utan några större skador.

– Det är med all säkerhet på grund av väderleken, men det ska ha inte några större störningar på trafiken, säger Niklas Ignell, Inre befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Lastbilen plöjde ner cirka 50 vägräcke och polisen fick under dagen stänga av riksväg 40 och leda om trafiken via Nabbemotet - vilket skapat enorma köer i flera timmar.

Längs riksväg 40 mellan Ulricehamn och Borås har under dagen ett stort antal lastbilar fastnat i en backe upp mot en tunnel.

ANNONS

Får kanske sova här

Lastbilschauffören Kim Birk från Danmark berättade för GP vid 18-tiden att han hade suttit fast längs vägen sedan 13-tiden.

– Jag hade varit och lastat i Skövde och blev omdirigerad av polisen i Falköping för att ta vägen över Ulricehamn och Borås mot Göteborg. Jag är på väg mot Varberg för att ta färjan över till Grenå, berättade Kim Birk.

Ståendes med cirka 30 lastbilar framför sig på vägen väntade han på att bärgas upp för den glashala backen av plogbilar.

– Jag får kanske sova här, men det är ingen fara. Jag har kaffe ochsmörrebröd, men det blir ingen öl, skämtade Kim Birk.

Han berättar att han kört längs sträckan i 25 år och aldrig upplevt något liknande.

– Jag har aldrig varit med om att inte komma upp för den här backen, säger Kim Birk.

ANNONS