Miguel Odhner, socialdemokratiskt oppositionsråd i Kungälv, är en av politikerna som porträtteras i TV-dokumentären Kommunpampar.
Miguel Odhner, socialdemokratiskt oppositionsråd i Kungälv, är en av politikerna som porträtteras i TV-dokumentären Kommunpampar.

Nu blir Odhner känd från tv

ANNONS
|

– Folk kommer att få ett gapskratt och det bjuder jag på. Men bakom finns också ett djupt allvar, säger Miguel Odhner.

Under två års tid har ett filmteam följt honom och filmat runt 80 timmar. Det har sedan blivit totalt en timme om Kungälvspolitikern som portioneras ut i fyra program.

De flesta i Odhners närhet har varit positiva till att han ställde upp, men en del har reagerat med skepsis.

– Teamet har filmat hemma hos mig med familjen och skulle kunna klippa ihop vad som helst. Vissa har varit kritiska och sagt att jag inte ska ta den risken, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Några får säkert sina fördomar bekräftade. Men jag hoppas att fler ska bli intresserade av lokal politik och vilja engagera sig.

Var du rädd att det skulle bli en parodi?

– Ja, och det har dragit åt det hållet. Det handlar mer om person och roligheter än om allvaret kring sakfrågorna. Men jag skrattar ju också åt det när jag ser det.

Tanken är enligt SVT att det ska vara en humoristisk skildring.

– Vi ville komma åt politik på ett annorlunda sätt. Kraven på oförvitlighet som vi ställer på politiker är egentligen helt orimliga. Jag tror att det är viktigt att visa att de också är människor av kött och blod, säger Patrick Bratt, exekutiv producent på SVT.

Inför serien dök Miguel Odhner tidigt upp i researcharbetet berättar John Mork, producent på produktionsbolaget Silvio som ligger bakom serien.

– Miguel är rolig som person och håller inte inne när han känner något. Överlag är det en rolig konstellation i Kungälv med ett pyrande bråk mellan Miguel och kommunalrådet Anders Holmensköld, men hela tiden med glimten i ögat, säger han.

Enligt John Mork har de rentav fått tona ner humorn i Kungälv. Han berättar om en scen som de till slut valde bort. Det var efter att Miguel och Anders Holmensköld bråkat i kommunfullmäktige:

ANNONS

– Miguel blev så upprörd att han åkte hem till Anders tidigt morgonen därpå för att visa honom något papper och då blev han biten av Anders hund, berättar John Mork.

På facebook skrev Anders Holmensköld: Min hund gav sig för en stund sedan sig på självaste oppositionsrådet och försökte bita honom och lyckades. Köper ändå inte snacket "sådan herre sådan hund".

Övriga kommunpampar i serien är kommunalråden Ebba Busch (KD) i Uppsala, Péter Kovács (M) i Höganäs och Brittis Benzler (V) på Gotland.

Serien visas fyra tisdagskvällar i rad: 10, 17, 24 september och 1 oktober i SVT1.

ANNONS