Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

I Halden, inte långt ifrån Strömstad, förvaras en stor mängd radioaktivt avfall. Arkivbild: Thomas Andersen / NTB scanpix / TT
I Halden, inte långt ifrån Strömstad, förvaras en stor mängd radioaktivt avfall. Arkivbild: Thomas Andersen / NTB scanpix / TT

Norsk myndighet ska hantera 17 ton kärnavfall nära Sveriges gräns

Den norska staden Halden, tre mil från svenska Strömstad, är en lagringsplats för en stor mängd radioaktivt avfall. Nu planerar den norska regeringen att upprätta en särskild myndighet som ska ansvara för hanteringen av det farliga avfallet.

De två kärnkraftverken som finns i den norska staden Halden, inte långt ifrån den svenska gränsen, är två av världens äldsta. I kärnkraftverken finns också 17 ton radioaktivt avfall samlat. Nu vill Norge säkra avfallet – detta genom att inrätta en särskild myndighet som ska ansvara för det riskfyllda arbetet, enligt norska NRK.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Inrättandet av denna myndighet är viktigt för att påskynda processen att säkra de dåliga bestånden vi har för använt kärnbränsle i Norge. Dessutom är det viktigt att ha en ordentlig avveckling av reaktorerna i Halden och Kjeller. Det är dags för det här arbetet att börja, säger Nils Bøhmer, VD vid miljöstiftelsen Bellona, ​​till NRK.

Enligt det norska närings- och fiskedepartementet kommer den största utmaningen vara att säkra det radioaktiva avfallet, som i värsta fall kan utsätta omgivningen för allvarlig fara om det hanteras fel. Det finns ännu inget datum för när själva reaktorerna ska vara avvecklade. 

LÄS ÄVEN: Radioaktiv läcka nära Sveriges gräns

Plan går i lås

Det var i 2018 års statsbudget som den norska regeringen tillkännagav att en ny myndighet för avveckling och avfallshantering skulle inrättas i landet. Organet kommer att heta "Norska kärnkraftsavdelningen – myndigheten för avveckling av nationella kärntekniska anläggningar och hantering av kärnavfall".

Näringsminister Monica Mæland säger att hon är nöjd över att man nu hittat en värdkommun för den planerade myndigheten.

– Det betyder att fler statliga jobb kommer att finnas i Halden. Staden har redan den största kompetensmiljön i Norge och den största reaktorn, och är därför mycket väl anpassade till jobbet, säger Monica Mæland till NRK.

Stortinget måste godkänna

Myndigheten är tänkt att byggas upp gradvis, och det är ännu inte klarlagt hur många som kommer att anställas. Nils Bøhmer vid miljöstiftelsen Bellona håller med industriminister Monica Mæland om att Halden är en bra plats för myndigheten.

– Vid Halden-reaktorn finns det mycket kompetens som är viktig både för avfallsskydd och demontering av reaktorn. Det är viktigt att denna kompetens tas hand om, säger han.

Myndighetens inrättande förutsätter att det norska Stortinget godkänner budgeten.

Mest läst