Nordens Ark firar 25 med pompa och ståt

ANNONS
|

Det har arbetats intensivt inför helgens aktiviteter. Ett nytt hägn för årets nykomling – en persisk leopardhanne – har precis blivit klart för att kunna invigas på lördag av kronprinsessan.

Programmet är i övrigt fullmatat med allt ifrån musik, dans och annan underhållning till föreläsningar med folkbildande förtecken.

Det kommer till exempel att finnas olika stationer där djurvårdarna berättar. En sådan station har fått namnet Djurens restaurang.

– Djurvårdarna kommer att prata om hur det går till när djuren matas, vad de äter och vikten av att de får söka föda och lösa problem. Vilda djur i hägn måste stimuleras och sättet de matas på är ett sätt att göra det på, säger Nordens arks presschef Tom Svensson.

ANNONS

Ett annat sätt att stimulera djuren är att lägga ut dofter i inhägnaderna. Dagar då de inte letar efter mat behöver de annan aktivitet. Djurvårdaren Julie Ö Poulsen är insatt i ämnet.

– Vi kallar det berikning. Man kan till exempel lägga ut doftspår som stänk från vanlig parfym eller bajs från andra djur i hägnen. Lägger man ut bajs från renar i tigrarnas hägn kommer de att känna att det har varit något annat där och de kommer att rulla sig i det för att markera att det är deras revir, säger hon.

Nordens ark deltar i en rad projekt runt om i världen. Gemensamt för dessa är att de går ut på att bevara hotade arter. Det finns också forskare som är knutna till arken och jobbar ute i fält. En av dem är Örjan Johansson som forskar på snöleoparder i Mongoliet.

– Han kommer att ha en fältstation här och berätta om sin forskning. Det han gör innebär långa perioder i ensamhet ute i vildmarken under primitiva förhållanden, säger Tom Svensson.

I år finns många nya stigar att vandra på i den 300 hektar stora Ekoparken. Den består till stor del av naturskog och betesmiljöer och tar besökare till raviner, hällristningar, gamla ekar och utsiktsplatser. Parken är ett av arkens projekt som finns på hemmaplan och syftar till att gynna den biologiska mångfalden.

ANNONS

Nordens ark

Ligger utanför Hunnebostrand i Sotenäs kommun, tolv mil norr om Göteborg, på väg 171 mot Kungshamn och Smögen.

Är en stiftelse som arbetar för att bevara utrotningshotade djur och återskapa livskraftiga populationer av arter runt om i världen. Avel, forskning och utbildning bedrivs på Åby säteri i Bohuslän men en stor del sker också i fält, både i Sverige och utomlands.

Den zoologiska parken är en del av verksamheten. Några djur som finns i parken är: amurtiger, snöleopard, djärv, lodjur, skogsren, mindre panda, ugglor och varg. Utöver det finns gamla nordiska lantraser av häst, får, get, gris och ko.

När verksamheten startade för 25 år sedan fanns fyra anställda. I dag arbetar 57 personer här och arken omsätter 50 miljoner kronor om året.

Jubileum

Några programpunkter 14–15 juni:

Scener ur Margaretaspelet

Öppet hus på Djur- och skurförskolan

Matrunda på Lantgården

Show med HAAKS

Ansiktsmålning

Mark Levengood

Mäktiga djur – möt djurvårdarna hos panda, pudu, amurtiger och amurleopard.

Den vilda djurkliniken – vad händer när djuren blir sjuka.

Föreläsning om bin

Nykomlingen – den persiska leoparden i sitt hägn.

ANNONS