Nerijus Bilevicius nya vittne godkänns

ANNONS
|

Nerijus Bilevicius, 35, dömdes till livstids fängelse och utvisning för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Han har överklagat domen till Göta hovrätt och vill bli frikänd. Han vill även slippa betala skadestånd till Lisa Holms familj. I andra hand har han yrkat på strafflindring.

Läs även: Förhandling byter plats av säkerhetsskäl

Rättegången i Göta hovrätt kommer inte att hållas i Jönköping utan i en av säkerhetssalarna i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Huvudförhandlingen är planerad till sex eller sju dagar.

ANNONS

Nerijus Bilevicius har via sin advokat Inger Rönnbäck begärt att syn ska hållas på Blomberg på Kinnekulle och att ett nytt vittne, en före detta kriminalkommissarie, ska höras.

Under tisdagen valde Göta hovrätt att godkänna båda yrkandena – trots att vittnet var kallat men underkändes i tingsrätten och att vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm i en skrivelse krävt att vittnet avvisas "eftersom omständigheten som försvaret vill bevisa är utan betydelse i målet".

Hovrätten skriver i sitt beslut:

"Det är enligt hovrättens mening inte uppenbart att förhöret med XX skulle bli utan verkan eller att det som Nerijus Bilevicius vill bevisa med förhöret är utan betydelse i målet."

Vittnet kommer att höras angående hur Nerijus Bilevicius och hans hustru behandlats i polisförhör under utredningens gång. Enligt Inger Rönnbäcks överklagan har de båda "utsatts för en påtaglig psykisk påverkan av ej lämplig art".

Att Nerijus Bilevicius ska ha behandlats illa av polisen var något som Inger Rönnbäck för första gången påpekade under rättegången i Skaraborgs tingsrätt.

Inger Rönnbäck har även kritiserat polisutredningen för att i ett tidigt skede uteslutit alternativa gärningsmän.

ANNONS

"Försvaret hävdar att utredningen inte bedrivits förutsättningslöst, vilket är ett helt grundlöst påstående", kommenterar Lars-Göran Wennerholm saken i sin skrivelse.

Även åklagaren vill att rätten går syn på Blomberg.

För att svara på kritiken kallas även en av förhörsledarna, Niklas Lindström, till rättegången.

Lisa Holm mördades, enligt tingsrättens dom, den 7 juni. Det var samma kväll som hon försvann från kaféet i Blomberg där hon jobbade.

Hennes död orsakades av strypning som övergick i hängning, i ett mjölkutrymme i ladan mittemot kaféet. Kroppen hittades fem dagar senare i ett klädskåp i en arbetsbod drygt två kilometer från mordplatsen.

Bland bevisen mot Nerijus Bilevicius finns vittnesiakttagelser av hans bil i anslutning till brottet. Hans blod har även hittats på mordplatsen och hans dna finns i tio fall på Lisa Holms kläder.

ANNONS