Nedbrunna husvagnar var EU-migranters hem

ANNONS
|

- Alla våra tillhörigheter fanns i husvagnarna, där fanns hela vårt liv. Nu tvingas vi sova utomhus eller i en bil, det är mycket jobbigt.

Orden tillhör Troel Caldarar, vars familj bodde i husvagnarna. Själv är han tillfälligt tillbaka i Rumänien och tolkar via telefon åt sin far och resten av familjen.

Läs mer: Flera husvagnar i brand.

När GP dagen efter är på plats på parkeringen vid Rådasjön sticker brandröken fortfarande i näsan. Två av husvagnarna är totalförstörda, den tredje är bara ett skelett. Familjens tillhörigheter ligger utspridda och förstörda av branden.

Förutom familjen som bodde i husvagnarna är det ingen på platsen och det finns inga avspärrningar uppsatta.

ANNONS

Ett tiotal personer bodde i husvagnarna, nu har alla deras tillhörigheter borta och deras hem är förstört. Pappan i familjen, Nicolae Padure går omkring i resterna av sitt hem och tittar på förstörelsen.

- Det här är förfärligt, svårt och tungt, säger han.

Familjen har bott på uppställningsplatsen vid Rådasjön i knappt en vecka. Lite längre bort på parkeringen står en bil, det är vad familjen har kvar.

- Nu har vi inget att sova i, vet inte vad som kommer hända nu. Vi tvingas sova i bilen eller utomhus, men det vill vi inte, säger Troel Caldarar.

Han har bott i Sverige i åtta månader och berättar att familjen försörjer sig på att tigga.

- Vi hatar att tigga, jag vill bara vara en normal person och ha en plats där jag kan sova, något att kalla ett hem, säger han.

Branden startade vid 19-tiden i torsdags kväll där totalt tre husvagnar förstördes, två när gasflaskor exploderade på grund av hettan. Även tre bilar fick skador orsakade av branden.

Ingen person skadades i branden och det är oklart hur den startade.

- Det var inte uppenbart när vi kom dit och då spekulerar vi inte i brandorsak. Det är polisens sak att utreda, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

ANNONS

Familjen som bodde i husvagnarna är övertygad om att branden inte var någon olycka.

- Vi tror inte det var en olycka, vi har inget i husvagnarna som kan starta en sådan brand, säger Troel Caldarar.Familjen som bodde i husvagnarna är övertygande om att branden inte var någon olycka.

- Vi tror inte det var en olycka, vi har inget i husvagnarna som kan starta en sådan brand, säger Troel Caldarar.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

- Vi var på plats efter branden på torsdagen. Men då fanns det inga personer att tala med. Sedan dess har ingen av dem som bodde i husvagnarna hört av sig, vi saknar alltså målsägare, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i region väst.

- Det kan handla om en olycka, allmänfarlig vårdslöshet eller skadegörelse, fortsätter han.

Adlersson uppger också att Mölndals kommun på fredagseftermiddagen sanerat området vid Rådasjön.

- Det ligger nära en badplats och resterna efter husvagnarna kan inte vara kvar. Någon teknisk undersökning kommer därför inte att kunna göras, säger han.

Polisen har inte inlett någon förundersökning.

- En anmälan är upprättad och eftersom det är en anmälan om skadegörelse genom brand finns det en misstanke om brott. I övrigt får vi se vad som händer. Varför det började brinna vet vi inte, det får utredningen visa, säger Adlersson.

ANNONS

ANNONS