Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Nato-kolonn påverkar trafiken

Utländska militärtransporter åker under torsdagen genom Sverige för att delta i den största Nato-övningen i Norge sedan kalla kriget. De är just nu på väg från Halmstad genom Västsverige.
Tipsa!
Vet du mer? - Kontakta oss

Övningen som går under namnet Trident Juncture börjar 25 oktober och 40 000 soldater från 30 olika länder kommer att delta. Från Sverige skickas 2 200 soldater, officerare och sjömän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det innebär också att militära kolonner från Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA kommer att passera Sverige.

Vid sjutiden på morgonen började flera militärfordon köra från Halmstad. De följer E6 till Varberg och tar därefter riksväg 41 till Borås för att sedan fortsätta via Bottnaryd, Mullsjö och Skövde till Värmland.

Enligt Trafikverket väntas de vara framme i Skövde vid klockan 15.

– Vi vet inte hur snabbt de kör men av erfarenhet vet jag att det brukar vara mellan 20 och 40 kilometer i timmen, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket.

Det rör sig alltså om 65 tunga fordon som körs i lägre hastighet. Enligt Trafikverket är det förbjudet för andra trafikanter att bryta kolonnen.

– Vi har gått ut och informerat om detta. Biltrafiken och även kollektivtrafiken påverkas en del, säger Claes Hedberg.

Mest läst