Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Två jättegelébollar har observerats utanför Lysekil i sommar. I nuläget vet forskarna inte vad bollarna är för något. Bild: Erling Svensen/TT
Två jättegelébollar har observerats utanför Lysekil i sommar. I nuläget vet forskarna inte vad bollarna är för något. Bild: Erling Svensen/TT

Mystiska jättegelébollar hittade vid Västkusten

Två jättelika gelébollar har synts till vid kusten utanför Lysekil i sommar. Men vad klumparna består av är högst oklart och gelébollarna är ett mysterium för forskarna.

De jättelika gelébollarna är mellan en till två meter i diameter. I år har de mystiska bollarna observerats ett tiotal gånger i havet längs den norska västkusten, och i juli gjordes två observationer av bollarna vid kusten utanför Lysekil, skriver Bohusläningen. 

I nuläget är bollarna en gåta för forskarna som inte vet vad de egentligen är för något.

– I nuläget vet vi inte vad de här bollarna består av men vi är övertygade om att det handlar om något levande, säger Gro I van der Meeren som arbetar som forskare vid Havsforskningsinstitutet i Bergen på norska västkusten, till Bohusläningen. 

Kan komma från jättebläckfisk

En teori bland forskare är att de jättelika klumparna kan vara någon form av kokong för ägg, eventuellt från en jättebläckfisk. Gro I van der Meeren säger till Bohusläningen hon och hennes forskarkollegor tror att det rör sig om en kapsel som innehåller massvis med ägg från bläckfiskar som flyter omkring inne i bollen av gelé.

Men trots att jättegeléklumparna kan vara skrämmande och obehagliga om man möter dem på havets djup så ska de inte vara farliga för människor, skriver Bohusläningen. 

– Den som råkar köra in i en sådan geléboll med sin båt kommer att få problem och det är stor risk att motorn går sönder. Däremot utgör de här gelébollarna inte någon fara för människor, säger Gro I van der Meeren, till tidningen. 

Upptäcktes av dykare

Men det är inte första gången gelébollarna observeras. Den mystiska klumparna har synts till sedan början av 2000-talet, då dykare ute till havs upptäckte dem längs den norska kusten. Ett antal observationer av bollarna har även gjorts från båt. 

Mest läst