- Det är verkligen ett mysterium varifrån mopparna kommer, säger Jenny Forsberg som är teknisk chef i Bollebygds kommun.
- Det är verkligen ett mysterium varifrån mopparna kommer, säger Jenny Forsberg som är teknisk chef i Bollebygds kommun.

Moppmysterium förbryllar i Bollebygd

Problemet har varit så omfattande att det fått namnet ”moppmysteriet i Töllsjö”. Under åtta år har 90 städmoppar satt stopp i en avloppspump på den lilla orten Töllsjö i Bollebygds kommun.

ANNONS
|

Mysteriet med städmopparna i avloppet är resurskrävande för tekniska enheten.

– Varje gång det blir stopp får två tekniker åka ut för att lyfta pumparna och avlägsna mopphuvudena, säger Jenny Forsberg som är teknisk chef i Bollebygds kommun.

Hur städmopparna har hamnat i avloppet kan hon inte svara på, men att någon spolat ner dem i toaletten ser Jenny Forsberg som ganska otroligt.

– De är relativt stora. Vi har bland annat kontaktat skolan för att se om mopparna kan komma därifrån, men har inte lyckats komma fram till någon lösning på detta.

Senaste stoppet vid avloppsstationen i Töllsjö på grund av en mopp skedde den 4 mars.

ANNONS

– Det bor bara ett par hundra personer i Töllsjö så det är verkligen ett mysterium varifrån mopparna kommer, säger Jenny Forsberg.

Nu har Bollebygds va-avdelning dragit igång en informationskampanj för att få bukt med moppmysteriet och annat skräp i avloppet.

– Vi vill upplysa om att det bara är kiss, bajs, papper och spya som ska spolas ner i toaletten. Även bindor, tamponger, tops och strumpor ställer nämligen till problem i våra avlopp. I slutändan är det va-kollektivet som får betala för alla onödiga utryckningar, säger Jenny Forsberg, som också tipsar om att en sophink i badrummet underlättar för den som behöver göra sig av med sådant som inte ska spolas ner i toaletten.

ANNONS