Modulhusen som Kungälvs kommun betalat för har nu sålts på exekutiv auktion. Bild: Toveks auktioner
Modulhusen som Kungälvs kommun betalat för har nu sålts på exekutiv auktion. Bild: Toveks auktioner

Modulhusen har sålts på auktion

Nyligen såldes de uppmärksammade modulhusen på exekutiv auktion. Dessutom beslutades om förlikning i en hyrestvist. Kungälvs kommun har på kort tid förlorat 25 miljoner kronor i två havererade affärer.

|

Historien om modulbostäderna, som skulle användas som bostäder för nyanlända, blev känd i våras då företaget som tillverkade dem gick i konkurs. Eftersom modulerna inte hämtats till Kungälvs kommun konstaterade konkursförvaltaren att kommunen inte hade rätt att få dem.

Kommunen har inte heller bedömts som prioriterad fordringsägare och går därmed miste om både drygt 12 miljoner, som redan betalats, samt modulhusen.

I veckan såldes samtliga 23 moduler på exekutiv auktion för cirka 200 000 kronor styck, betydligt lägre pris än vad kommunen betalat, som Kungälvs-Posten var först att skriva om. Enligt Morgan Persson (UP), vice ordförande i kommunstyrelsen, bevakades försäljningen men kommunledningen beslutade att inte köpa modulhusen – en gång till. Skälet var främst att undvika ytterligare misstag genom att bryta mot lagen om offentlig upphandling.

– Ska man göra en direktupphandlig krävs speciella skäl, som att det ska vara väsentlig lägre kostnad. När budgivningen gick upp mot 200 000 valde vi att inte gå in det, säger han.

Istället köptes 14 av modulerna av ett fastighetsföretag som ägs av Magnus Olsson, som även äger Naturmontessori Väst AB. Sedan många år har företaget drivit förskola i Ullstorp i Kungälv, men hamnade i konflikt med kommunmun när den senare ville säga upp avtalet. Bakgrunden är att Kungälvs kommun ansett att det var ett så kallat dispositionsavtal som går att säga upp. Men Naturmontessori Väst AB har hävdat att det haft ett hyresavtal och därmed besittningsrätt, och också fått rätt i hyresnämnden.

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen om en förlikning som innebär att Naturmontessori Väst AB får 12,6 miljoner kronor och nu lämnar lokalerna. I stället kommer en annan fristående förskola att ta över från 1 juli.

Att företaget, med Magnus Olsson, som ägare nu köpt modulhusen har Morgan Persson ingen åsikt om. Även Magnus Olsson anser att det handlar om två helt olika frågor.

– Jag förstår det dråpliga i det hela, men det finns inget samband alls. Pengarna från förlikningen kommer att gå till barnomsorg och pengarna för att köpa modulhusen kommer från fastighetsbolaget.

Vad kommer att hända med modulerna nu?

– De kommer att användas som vanliga lägenheter och stå på ett helt annat ställe i Sverige.

Efter de två misslyckade affärerna har Kungälvs kommun vidtagit flera åtgärder, bland annat en ny delegationsordning, skärpt internkontroll och ändrade rutiner.

– Jag känner mig ganska trygg med de åtgärder som vi har genomfört, vi kan nog inte göra så mycket mer, säger Morgan Persson.