Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/10

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Modiga skidentusiaster trotsade väder och vind

  Snön yr i den kraftiga vinden. Men vid Hindås skidklubbs anläggning hittar vi en grupp med sportlovslediga 10-åringar med rosiga kinder i spåren.

  Trots att det snöar på tvären så trotsar elever från trean och fyran från Hindåsskolan vädret. Efter en promenad på ungefär 20 minuter har de tagit sig till Hindås skidklubb.

  Hindås skidklubb bildades 1922 och drivs av ideella krafter. På 1930-, 40- och 50-talen vallfärdade göteborgarna på lördagar och söndagar med tåg till Hindås som på den tiden var en stor vintersportort.
  – Då kom tåget med göteborgarna till Hindås station och körde in på ett sidospår. Göteborgarna tog sig upp till skidklubben medan tåget stod kvar och väntade på att köra tillbaka dem på eftermiddagen. De kunde också gå in och värma sig i tågen under dagen, säger Stig Ohlsson, som är den som sköter skidklubbens spår.

  Numera är den tiden förbi, men under helger när det är snö så vallfärdar fortfarande skidåkare hit.
  – Största problemet nu är parkeringen som inte räcker till, säger Arvid Thompson.

  Ute i snöblåsten har flera av eleverna åkt banan flera varv och är redo att ge sig ut igen. Jacob Hellenberg Lavett och Oliver Larsson kommer tillbaka. De har tagit den cirka 1,2 kilometer långa banan och åkt en del utanför spåret.
  – Det är mycket roligare och svårare, säger Jacob Hellenberg Lavett.
  – Det är lätt att skidorna gått i kors då, säger Oliver Larsson.

  Barnen kör sina rundor och en del är varma, en del är kalla, men roligt verkar de i alla fall ha. Vincent Backvall kommer tillbaka från sitt varv.
  – Jag måste sätta på mig en varmare mössa, säger han.

  Hur är det ute i spåren?
  – De är bra, det är min morfar Stig som gör spåren, säger Vincent som går i fyran och började åka skidor när han var fyra år.

  Vid Hindås skidklubbs anläggning finns flera spår och när det finns ordentligt med snö gör de även spår ute på ängen och får då ihop sammanlagt sju kilometer. 

  Elin Hernandez Karlsson tycker att det är lätt att åka skidor eftersom de åkt så mycket med skolan. 
  – Det var fin utsikt där uppe och vi såg ett rådjur. Vi brukar mata rådjuren i vår trädgård med fågelmat.

  – Det är ett enkelt sportlov när det är sådant här väder. Man behöver inte anstränga sig utan kan köra på och komma ut i spåret, säger Liisa Svensson, fritidspedagog på Hindåsskolan som berättar att de ofta är uppe vid skidklubben med eleverna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se