Misstanken: Lurade Försäkringskassan - i tio år

Tre personer har häktats misstänkta för att i tio års tid ha lurat Försäkringskassan på pengar.

ANNONS
|

Två personer är häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt bidragsbrott och en person är misstänkt för grovt bedrägeri.

Itio århar en person beviljats personligassistans från Försäkringskassan, men misstankarna är nu att personen inte varit så sjuk som personen sagtsig vara. Personen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri.

– Två personer har anställts som personliga assistenter med alla kostnader som det innebär. Nu är misstanken att personen inte har den diagnos som uppgetts och i ett sådant fall har man lurat försäkringskassan, säger Patrik Stintzing, åklagare.

Assistenter misstänkta för brott

Förutom personen som misstänks haljugit om sin hälsa, så är också två personliga assistenter häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt bidragsbrott. Det eftersom man som personlig assistent har en skyldighet att rapportera om tillståndet inte är som det sagts vara, eller har förändrats över tid.

ANNONS

Anledningen till att det tagit så lång tid som tio år innan någon blev anhållen, är enligtPatrik Stintzing att det är ett brott som är svårt att upptäcka.

– Om det är så att man inte är så sjuk som man uppgett, så är man noga med att visa sig sjuk inför myndigheter. Det är ju först om någon observerar att något inte stämmer som det väcks en misstanke och man kan börja nysta i det, säger han.

Rör sig om mycket pengar

Patrik Stintzing vill inte berätta om hur mycket pengar det rör sig om.

–Jag kan säga att det handlar om en hög summa. Det är ofta höga summor det handlar om i sådana här fall och framför allt nu när det misstänks ha pågått under så lång tid.

ANNONS