Misstänkta vägpirater lockade in civil polis

När polisen Per-Erik Vister var på väg hem från jobbet i sin privata bil stötte han på två misstänkta vägpirater vid vägkanten. Föga anade de nog att den hjälpsamme mannen som stannade snart skulle slänga fram sin polisbricka.

ANNONS
|

Det var i närheten av Dalskog som ligger utanför Mellerud som Per-Erik Vister för en tid sedan fick syn på en minibuss med täckta rutor på vänster sida av vägen. En man stod ute i körbanan med ansiktet mot den mötande trafiken.

– Jag kände att det här stämmer inte. Jag tänkte att antingen behöver han hjälp och då ska han få det, annars är det något lurt, säger Per-Erik som valde att stanna på sin sida av vägen, med polisbrickan än så länge gömd i sin hand.

"Slängde fram polisbrickan"

Efter att ha vevat ner rutan och frågat om mannen hade problem med något började denne att gå mot Per-Eriks bil.

ANNONS

– Då dök det upp ytterligare en kille från ingenstans bakom min bil. Då slängde jag fram polisbrickan och frågade om något hade hänt. Snabbt svarade de "Nej, nej, det är lugnt. Vi har problem med bilen men farsan är på väg med bensin".

Per-Erik Vister som anade oråd körde från platsen och larmade in händelsen till kollegorna.

– Varför skulle han stå mitt i vägen om han väntade på hjälp? frågar han sig.

Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg så har det varit lugnare i regionen med vägpirater den senaste tiden.

– Trenden vi ser nu är att de är borta för stunden. De är ju kringresande och det är mycket möjligt att de är i en annan region nu, säger han.

Råd: stanna inte

Hans starkaste tips till personer som blir invinkade av personer från vägkanten är att inte stanna.

– Om det skulle vara en person som behöver hjälp lär denne få hjälp ändå. Det är bättre att ringa till polisen och meddela var personen befinner sig. Det är bättre att våra kollegor åker dit eftersom de är vana att handskas med den här typen av personer, säger han.

Vägpiraternas taktik är att vinka in bilister till vägrenen för att antingen erbjuda saker eller rent utav stjäla något.

ANNONS

Tips från polisen

Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Källa: Polismyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS