Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

uddevallaforsvunnen.jpg

Misstänkta mordet på Magnus: Därför är grusplanen viktig i utredningen

Magnus Natschki, 36, är försvunnen. Det har gått över en månad sedan han senast sågs och polisen befarar att han har blivit mördad. I sökandet har polisen bett om hjälp om att hitta en plats som i sin tur kan leda dem rätt.
– Det är en position på vägen mot brottsplatsen, säger chefsåklagare Mats Sällström.

Polisen misstänker att Magnus Natschki har mördats. Men trots intensivt sökande har han inte hittats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi letar efter kroppen med ljus och lykta med alla tänkbara resurser, har Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott på polisen i Fyrbodal tidigare sagt.

Magnus Natschki sågs senast i livet den sjätte december och det är då som brottet misstänks ha begåtts.

– Det är ett längre händelseförlopp som vi utreder som startar på förmiddagen och som slutar väldigt sent på kvällen samma dag. Det är också en geografisk förflyttning här, säger Mats Sällström, chefsåklagare, internationella åklagarkammaren i Göteborg.

– Brottsplatserna är olika här. Det är några brottsplatser i Göteborg och någon i Uddevalla.

Den misstänkta mordplatsen är dock "utomhus strax norr om Uddevalla".

mn1.jpg
Magnus Natschki.. Bild: Privat

Ska leda till brottsplatsen

Polisen har flera gånger gått ut och bett om information i sökandet efter Magnus Natschki. Tidigare i veckan sökte de information om en plats.

– Det är en position på vägen mot brottsplatsen, förklarar Mats Sällström.

Det rör sig om en grusplan som ska ligga i närheten av E 6 ungefär en timmes bilfärd från Lövgärdet i Angered. För att komma in på grusplanen kör man mellan något vitt. Det kan vara i princip vad som helst som betongsuggor, inplastade höbalar eller något annat. På området ligger det sedan två grushögar.

– Hittar vi den söker vi själva därefter, har Timmersjö sagt.

Polisen har bland annat letat runt Hogstorp men har även utökat sitt sökområde.

Är ni säkra på att det är åt det hållet?

– Ja, så säkra som vi kan bli.

Polisen har fått många tips om var platsen finns.

– Det är säkert 25-30 tips som vi ska följa upp, säger Timmersjö.

Men platsen har de inte hittat ännu.

Flydde efter mordet

Fem män sitter häktade i utredningen. En man i 20-årsåldern misstänks för mord, han nekar till brott. I ett yttrande från frivården står det att "aktuell brottsmisstanke rör sig om en handling som han, under hotelser av tre män, upplevt sig tvingad att utföra".

Den misstänkte mördaren häktades i sin frånvaro två dagar efter att det misstänkta mordet ska ha begåtts. Han befann sig då på "en polisstation i Flensburg, Tyskland", framgår i handlingar hos tingsrätten.

Enligt polisen ska han ha flytt dit efter det misstänkta brottet. Ytterligare två, de misstänkta för grovt skyddande av brottsling, greps utomlands. Männen, som är i 20- och 30-årsåldern, greps i Danmark.

"Fel plats vid fel tidpunkt"

I ett yttrande från frivården framgår det att den yngre av dem sagt att det var "olyckliga omständigheter som gjort att han hamnade på fel ställe vid fel tidpunkt". Han nekar dock till brott. Han ska också ha påstått att han bara var med i sällskapet för att få skjuts till Sverige efter en fest i Danmark. Då ska han också ha varit i Tyskland men enligt honom själv påstår han att det är oklart hur han hamnade där "på grund av rus".

En man i 40-årsåldern är även han misstänkt för skyddande av brottsling med brottsplats Göteborgs kommun. Åklagaren vill inte gå in närmare på vad dessa tre personer misstänks ha gjort.

– Man kan skydda en brottsling dels genom att föra en misstänkt brottsling ut ur landet, hjälpa någon att undkomma och man kan röja undan bevisning, säger Mats Sällström.

Den femte är en man i 20-årsåldern misstänkt för grov misshandel på Magnus Natschki innan det misstänkta mordet.

Anhöriga har godkänt att GP publicerar namn och bild på Magnus Natschki.

Läs mer om Försvunne Magnus
Mest läst