Rättegången mot misstänkte fakturabedragaren startar på måndag i Borås tingsrätt.
Rättegången mot misstänkte fakturabedragaren startar på måndag i Borås tingsrätt.

Misstänkt för jättebluff med fakturor

ANNONS
|

Det är Borås Tidning som berättar om utredningen mot en boråsare i 30-årsåldern, som lett till åtal och rättegång. Förundersökningen omfattar över 4000 sidor. Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt anser att mannen har begått systematiska bedrägerier.

- Det blev ganska mycket även om vi valde att bara ta de senaste åren för att inte få så mycket arbete att vi blir sittande i flera år med målet, säger åklagaren till tidningen.

När förundersökningen inleddes 2013 kände sig ett 80-tal företagare lurade som hade polisanmält boråsaren. Sedan dess har antalet berörda svällt till över 500 målsägande över hela landet.

ANNONS

De drabbade är allt från småföretagare till större företag, organisationer och myndigheter. Boråsarens företag har bland annat skickat ut avier som varit förvillande lika fakturor. Men i det finstilta har det stått att det endast varit erbjudanden.

Många betalade eftersom de uppfattat avierna som fakturor, skriver Borås Tidning. I själva verket hade de slutit ett avtal på tolv månader med förlängning. Då kom det krav på 5000 kronor. Boråsaren erbjöd också en tjänst som kallas för sökmotorpositionering. Den skulle innebära att företag hamnade högt upp på listor när någon sökte efter vissa tjänster eller varor på internet. Totalt handlar det om fem miljoner kronor som boråsaren misstänks ha bluffat till sig.

Boråsarens olika företag har länge funnits på Svensk handels varningslista. Swedbank Sjuhärad beslutade för ett par år sedan bryta ett avtal med ett av mannens företag eftersom den fanns på varningslistan, enligt Borås Tidning.

Den åtalade förnekar brott. Under rättegången kommer ett 50-tal vittnen att höras, 40-talet sker via videokonferens. Målet ska pågå en månad och består av 17 förhandlingsdagar.

ANNONS