Misstänkt beväpnad man utanför skolor

Fyra skolor i Kungälv låste på tidsdagen in sina elever efter att en misstänkt beväpnad man sågs till i Kungälvs centrum. Polisen söker en svart bil som mannen ska ha flytt från området i tillsammans med en annan man. – Vi har ganska bra uppgifter kring vilka det här kan vara, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

ANNONS
|

Flera föräldrar hörde under tisdagseftermiddagenav sig till GP med uppgifterna om att två män, varav en ska havaritbeväpnad, setts till i centrala Kungälv.

En förälder som GP har pratademed uppgavatt hans dotter ringde honom vid 14-tiden och sa att en man hade setts till med vapen.

– Hon frågade var jag var, men jag vet inte mycket mer om det här än, säger föräldern.

Uppmanade dem att hålla sig inne

En annan mamma berättar för GP att hennes dotter var på väg hem till skolan då hon och hennes vänner möttes av en man som uppmanade både elever och personal att ta sig in i skolan och låsa dörrarna då en man med vapen setts till i Kungälv.

ANNONS

Polisens presstalesman Tommy Nymanbekräftar föräldrarnas uppgifter:

– Den som sägs ha haft vapnet åker iväg i en bil, uppgavTommy Nyman kort efter larmet.

Senare under tisdagen uppgav polisen att det handlade om en svart Audi. En bil som polisen har sökt under eftermiddagen.

Vid 15.30-tiden uppgavTommy Nyman att ett vittnesåg hur en man jagade en annan man utanför Strandskolan strax innan klockan 14. Mannen som jagade den andra ska ha varit beväpnad med vad vittnet tyckte såg ut att vara ett vapen.

Olaga hot

Mannen med det misstänkta vapnet ska kort därefter ha setts lämna området i den svarta Audin sompolisen enligt Tommy Nyman känner till registreringsnumret på. Bilen ska ha körts av en annan man.

Polisens bedömning är att det inte har funnits någon hotbild mot någon skola i Kungälv.

– Det här verkar helt enkelt vara en kriminell uppgörelse mellan två personer som inte har någonting med skolan att göra.

Nyman berättar att en anmälan om grovt olaga hothar skrivits med anledning av händelsen. Vid 18-tiden på tisdagen var ingen person gripen efterhändelsen.

– Vi känner till registreringsnumret på bilen, men en bil kan ju brukas av flera personer, säger Tommy Nyman.

"Onekligen rädda"

Det är ännu okänt var den beväpnande mannenfinns. Enligt polisen har inga skott avlossats runt skolorna.

ANNONS

– Men elever har onekligenblivit rädda, säger Tommy Nyman.

Den beväpnade mannen ska ha setts till utanför Strandskolan som ligger bara några hundra meter från Thorildskolan. Under tisdagseftermiddagen tog totalt fyra skolor i Kungälv beslut om att hålla inne sina elever på grund av vapenlarmet. Utöver Strandskolan och Thorildskolan låste ävenFredkullaskolanoch Sandbackaskolan in sina elever.

Strax efter klockan tre meddeladeStrandskolan, där den misstänkte mannen sågs till,att skolan inte längre varstängd.

"Såg ut som gevär"

Helena Adamik är rektor på Strandskolan. Hon berättar att en lärare såg en man med ett vapenliknande föremål utanför skolan vid 13.45-tiden.

– En lärareobserveradeen man som sprang med ett vapenliknande föremål utanförskolan. Efter detringde jag vår säkerhetsansvarig i kommunen och polisen. Kommunens säkerhetsansvarigerekommenderade oss att låsa skolan och hålla eleverna inne fram tills att polisen hadesäkrat området, säger Helena Adamik.

Hon berättar att eleverna kunde hämtas av sina föräldrar vid 14.15-tiden då polisen bedömde att faran var över. – Lektionerna håller normalt på till klockan14.00 så vi höll igång undervisningen något längre. För att inte skrämma upp eleverna berättade vi för dem att en misstänkt person hade setts till utanför skolan. Nu har ryktet spridit sig till eleverna och vi har därför kontaktat alla föräldrar och uppmanat dem att prata med sina barn om det här och vi kommer att fortsätta att prata om det imorgon, sägerHelena Adamik.

Enligt polisens händelserapport ska läraren ha uppfattat det som att den misstänkte mannen var beväpnad med ett gevär eller liknande vapen.

Polisens presstalesman Hans Lippens uppger att polisen har goda förhoppningar om att kunna få tag på männen som flydde i den svarta Audin.

– Vi har ganska bra uppgifter kring vilka det här kan vara och vi har ganska intressanta spaningsuppslag, säger Hans Lippens.

Vet du mer? Kontakta oss!

Mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10 eller 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS