Missnöjet på äldreboendet växer

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om de omfattande problemen på boendet och om flera anmälningar om vanvård som det senaste året strömmat in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En konsultrapport som offentliggjordes i början av året bekräftade också brister.

De senaste veckorna har Karin Berggren fått samtal från både anhöriga och personal och initierade därför ett möte som ägde rum i måndags.

– Personalen orkar inte och många sjukskriver sig. Det är vårdtunga patienter och samtidigt läggs det på fler arbetspass på personalen. Vi bjöd in politiker och tjänstemän för att uppmärksamma dem på situationen, säger Karin Berggren.

ANNONS

Men till mötet dök bara några oppositionspolitiker upp samt ett trettiotal andra, både anhöriga och personal.

– Ett annat problem är att det råder en osund tystnadskultur på boendet och i kommunen. Personalen är livrädd för ledningen och för att säga hur det ligger till på boendet.

Tjörns socialchef Shujaat Noormohamed hade inte möjlighet att närvara på mötet.

– Vi har ju upphandlat konsulter som just nu arbetar med situationen på boendet. Sedan tidigare vet vi att det bland annat handlar om att skapa bättre rutiner och ett bättre ledarskap. Den rapport jag har fått är att det går framåt. Och de anhöriga som kontaktar mig är väldigt nöjda, säger han.

Det finns uppgifter om att personalen tystas. Hur ser du på det?

– Det förstår jag inte riktigt. Men det är mycket allvarligt om det är så att det är ledningen på plats som tystar det här. Men är det så att man inom arbetsgruppen tystar varandra är det något som vi arbetar med just nu, de informella strukturerna som finns, säger Shujaat Noormohamed.

ANNONS

Socialnämndens ordförande Reidun Lorentzon (KD) uteblev också från mötet.

– Det var mejl som inte kom fram. Och jag hade inte kunnat gå ändå, jag hade ett annat möte inbokat. Men det är ett nytt möte på måndag och då ska jag vara med, säger hon.

I övrigt vill hon inte kommentera det konkreta som pågår på Valåsen.

– Det överlåter jag till de som kan detta, tjänstemännen och de som arbetar på boendet. Men du kan skriva att vi lägger 13 miljoner extra i 2015 års budget på mer händer och fötter i vården, säger Reidun Lorentzon.

Fakta/Detta har hänt

En konsultrapport som offentliggjordes i början av året redovisade en rad brister under 2013 på Valåsens äldreboende. Bland annat:

Omfattande brister i ledarskapet

Avsaknad av rutiner

40 avvikelser som gäller hot och våld mellan vårdtagare

258 rapporterade fallolyckor

Hög sjukfrånvaro bland personalen

Flera anmälningar har det senaste året gjorts till IVO och dessa handlar bland annat om felmedicineringar och andra former av misskötsel av äldre.

ANNONS

Under våren gjorde IVO en anmäld inspektion på boendet.

ANNONS