Granskning pågår. Förvaltningsrätten ifrågasätter det avtal som har tecknats mellan Härryda kommun och Råda säteri. Bild: Björn Larsson Rosvall
Granskning pågår. Förvaltningsrätten ifrågasätter det avtal som har tecknats mellan Härryda kommun och Råda säteri. Bild: Björn Larsson Rosvall

Miljonavtal får kritik av domstol

Förvaltningsrätten bedömer att det finns mycket starka skäl att ifrågasätta om avtalet mellan Härryda kommun och Råda säteri tecknats på rätt sätt.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) har ihop med kommundirektören tagit fram ett förlikningsavtal som säger att Härryda kommun ska betala fem miljoner kronor för att återta driften av Råda säteri. Att skattebetalarna ska betala miljonbelopp för något de redan äger har kritiserats av oppositionen. Nu ifrågasätter förvaltningsrätten om kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören haft rätt att agera på egen hand.

– Jag har tittat på materialet i målet och på Härryda kommuns delegationsordning och då talar mycket för att de inte haft befogenhet att ingå det här avtalet, säger rådman Magnus Nylander.

Han har yttrat sig sedan en kommuninvånare överklagat kommunstyrelsens beslut att godkänna förlikningsavtalet. Nu ska kommunen försvara sitt agerande.

ANNONS

Per Vorberg upplever att han fått uppdraget att gå vidare med en förlikning från kommunstyrelsens ekonomiutskott, där kommundirektören informerat om det pågående arbetet med tvisten och tänkbara händelseförlopp.

– Jag har gjort det som varit uppdraget. Jag har fortsatt den här diskussionen och när vi landat skickade jag det till kommundirektören så att han ihop med jurist kunde ta fram avtalet, säger han.

Men Råda säteri och Gästgifveri reagerade på hur det var formulerat och ville avbryta processen. Per Vorberg förhandlade då fram en ny version, utan dessa.

– Den ena punkten handlade i princip om att bolaget skulle erkänna att det gjort fel och att hyresrätten var förverkad och att kommunen ger uppskov med hyra när det i själva verket är så att bolaget lämnar ifrån sig säteriet två år i förväg. Vi var redan överens om att de inte skulle vara med, säger Per Vorberg (M).

I det slutgiltiga avtalet lades även villkor till. Detta granskades dock aldrig av jurister. I stället gick kommundirektör Peter Lönn i god för att avtalet skulle hålla juridiskt.

– Jag färdigställde avtalet enligt de förslag till överenskommelse som han (Per Vorberg) hade förhandlat fram.

Finns det inte en risk med att ingå ett avtal som inte är granskat av jurister?

ANNONS

– Jo, det finns alltid en risk och det redogör jag för i tjänsteutlåtandet. Men det är inte ett gällande avtal förrän fullmäktige har sagt sitt. Vi kommer svara förvaltningsrätten att vi inte ingått något avtal, säger Peter Lönn.

Fullmäktige diskuterade förlikningen i måndags. Oppositionen ansåg att det fanns en rad oklarheter som behövde utredas mer och ärendet återremitterades.

Fakta: Detta har hänt

  1. Härryda kommun äger Råda säteri men har ett avtal med företaget Råda säteri och Gästgifveri som sköter det. Parterna har en tvist om obetald hyra som gått så långt att kommunen ansökt om avhysning, vilket företaget har bestridit.
  2. Förlikningsavtalet går ut på att företaget säljs till kommunen för fem miljoner kronor. En rad inventarier och domännamnet radasateri.se medföljer. I gengäld skrivs skulder av och företaget får ett hyresfritt kvartal.
ANNONS