Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Ola Folkesson

  Michael Svensson: "Mänskligt att fela"

  Riksdagsledamoten Michael Svensson, (M), från Falkenberg hoppas på förståelse efter Aftonbladets avslöjande om att han begärt ersättning för påstådda bilresor i Sverige och för att han lät sin flickvän bo gratis under hennes besök i Almedalen.
  – Jag har helt enkelt varit slarvig när jag i många fall långt i efterhand har redovisat mina bilresor, säger Svensson till Hallands Nyheter.

  Enligt Aftonbladets granskning av riksdagsledamotens reseräkningar har Michael Svensson redovisat och plockat ut cirka 15 000 kronor för bilresor som han rimligen inte kan ha gjort då han själv har befunnit sig utomlands eller varit på en annan plats i Sverige under de aktuella datumen som han har angett att han rest från Västkusten till Stockholm.

  I en intervju med Hallands Nyheter berättar Svensson att han hoppas på förståelse för misstagen och att han nu har korrigerat de felaktiga uppgifterna som han har angett för de påstådda bilresorna.

  – Jag fick veta att artikeln var på gång i torsdags, och har naturligtvis inte mått så bra sedan dess. I fredags gick jag igenom reseräkningarna och har korrigerat uppgifterna hos riksdagen. Så långt jag kan se rör det sig om ungefär 15 000 kronor som jag redovisat fel, säger Michael Svensson till Hallands Nyheter.

  "Har helt enkelt varit slarvig"

  Svensson berättar att han totalt har rest för omkring 700 000 kronor allt som allt under den gångna mandatperioden och skyller de felaktiga uppgifterna på slarv.

  – Jag har helt enkelt varit slarvig när jag i många fall långt i efterhand har redovisat mina bilresor. Totalt har jag rest för 700 000 kronor, både med bil och på annat sätt, under den här mandatperioden, så det är en väldigt liten del som är fel. Men jag ska nu noggrant gå igenom alla resor under mandatperioden och har också meddelat riksdagen att det kan bli fråga om fler korrigeringar, säger Michael Svensson.

  "Mänskligt att fela"

  Svensson uppger också att han har förståelse för hans felaktiga reseräkningar han påverka hans förtroende som politiker.

  – Jag hoppas på förståelse för att det är mänskligt att fela. Samtidigt är jag öppen för att sådant här kan leda till att jag tappar i förtroende och ses som en belastning för partiet, ett parti som jag älskar och har engagerat mig i sedan 1970-talet, säger han.

  Enligt Aftonbladets granskning lät Michael Svensson också sin flickvän bo gratis i en lägenhet som han hyrde tillsammans med en annan riksdagsledamot i Almedalen under 2017 och 2018.

  – Jag har förklarat detta för Riksdagsförvaltningen och har bett att få återkomma när jag kollat på Facebook vilka datum det gäller. Det kommer att göras avdrag på mitt nästa arvode, förklarar Michael Svensson för Hallands Nyheter och tillägger.

  – Ärligt talat, jag borde ha vetat att jag skulle ha redovisat detta. Men jag missade det.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.