Elever vid Vuxenutbildningen i Stenungsund som läser yrkesutbildning och svenska i ett.
Elever vid Vuxenutbildningen i Stenungsund som läser yrkesutbildning och svenska i ett.

Metoden som ger nästan alla nyanlända jobb

Vid vuxenutbildningen i Stenungsund lär sig migranter ett yrke parallellt med att de läser svenska. Resultat: Nästan alla får jobb.

ANNONS
|

När Nösnäsgymnasiet för två år sedan inte kunde fylla platserna på restaurangprogrammet skapades en kurs för nyanlända svenskar. I 18 månader lär de sig hur arbetet i en restaurang går till. Två dagar i veckan är det skarpt läge med servering på skolans restaurang och två dagar ägnas åt svenskastudier.

– Vi vet att många inte vill något annat än börja jobba när de kommer hit. Här får de möjligheten att göra det samtidigt som de lär sig språket. Enda kravet vi har egentligen är att personen ska vara motiverad och ska kunna tillgodogöra sig utbildningen, säger Roger Andersson, biträdande rektor vid den kommunala vuxenutbildningen.

ANNONS

Ett minimikrav är också att eleverna ska ha börjat läsa svenska för invandrare eller befinna sig på nästa nivå i språkstudierna.

Restaurangutbildningen- har följts av en utbildning till bussförare och en till bilmekaniker och på skissbordet finns nu en utbildning till snickare. Intagningen sker från hela Göteborgsregionen i samarbete med GR.

Dung Nguyen som numer bor i Kungälv kom till Sverige från Vietnam för 5,5 år sedan. Förutom ett par månaders arbete på en nagelsalong har hon inte haft något arbete. Nu hoppas hon få jobba i storkök.

– Ja, jättegott. Jag har smakat, säger hon till köksläraren Mikael Molter när han frågar om korv stroganoffen.

Babak Farahani från Iran driver redan ett eget företag inom lokalvård men drömmer om att få öppna en egen restaurang.

– Jag ska jobba som kock på en bra restaurang och kanske ha min egen restaurang, säger han och ler.

Hittills har två grupper avslutat utbildningen och Mikael Molter berättar att i den första gruppen som gick ut vid midsommar, har alla utom en någon form av anställning inom branschen.

De blivande bussförarna går enligt lärarna Glenn Svensson och Gunnar Persson också direkt till ett arbete när de avslutat utbildningen om ett år. Men än så länge har de bara kört buss ett par gånger.

ANNONS

Harjot Dillo som varit knappt tre år i Sverige rattar varsamt den stora gula bussen mellan tätt uppställda koner på en stor grusplan, medan Hamid Dehsadim som varit här något kortare tid väntar på sin tur. De säger båda att de går utbildningen för att få börja jobba. Hamid var sjukhustekniker i sitt hemland. Men för att kunna utöva yrket här krävs mer universitetsstudier.

– Jag vill jobba direkt, därför tänkte jag att det här är bra. Jag gillar att prata med människor så jag tror att busschaufför passar mig.

ANNONS