Meteorologen varnar: "Se upp för halkan"

Snöfallet pågår för fullt runt om i landet. Natten till tisdag förväntas vägarna frysa på rejält. - I veckan kommer kylan att domineras av minusgrader, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

ANNONS
|

I södra Sverige,Skåne, Blekinge och längs hela Västkusten, har det varit ett par trafikolyckor under måndagsförmiddagen.

I Västervik har det under måndagsförmiddagen inträffat flera trafikolyckor i Kalmar län.

På E22 i höjd med Gamleby i Västervik krockade två personbilar - där en person fick föras med ambulans till sjukhus.

Enligt polisen och räddningstjänst rådde det halka vid platsen.

- I Kalmar och Kronoberg är det halt, man ska nog hålla ett extra öga på vägen där, saKim Hild, presstalesperson vid polisen i region Syd tidigare under förmiddagen.

Kommer frysa på

Redan under måndagseftermiddagen kommer kylan att frysa på, enligt väderinstitutet Foreca.

- Framåt kvällen kommer det att bli minusgrader och ett nederbördsområde kommer över vissa delar av Sverige. Det finns risk för att det blir ishalka på vägarna längs hela västkusten, i Skåne, västra Kronoberg och i södra Blekinge,säger Erik Rindeskär, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

ANNONS

I princip i hela södra Sverige har det under förmiddagen fallit snö - vilket kommer att fortsätta under måndagskvällen.

- Det har varit väldigt mulet väder med kompakta tjocka moln så det kommer under måndagen falla snö i både Götaland, Svealand och södra Norrland. Men det blir rätt så små mängder, säger Erik Rindeskär.

Flera minusgrader

Även kylan är på ingång och Foreca varnar för att ta det lugnt på vägarna under veckan.

- Temperaturen kommer att sjunka under eftermiddagen och kvällen och under veckan kommer kylan att domineras av minusgrader. Som allra kyligast blir det upp mot 25 till 30 minusgrader i norra Norrland. Nere i södra Sverige och västkusten handlar det om en till fem minusgrader, säger Erik Rindeskär.

Han uppger även att risken för halka är som störst på mindre vägar och att det gäller att vara vaksam om vägarna inte har hunnit saltas innan det fryser på.

Temperaturen förväntas bli mildare under fredagen igen.

ANNONS