Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Meteorologen: Anpassa farten

  Flera olyckor har inträffat under onsdagsmorgonen. Forecas meteorolog varnar för frost på vägarna.

  – Det är rätt mycket frost nu som faller ut och det är kallt i vägarna i Göteborgstrakten. Så det är nog besvärligt väglag på sina ställen där man inte saltat, säger Forecas meteorolog, Nitzan Cohen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hur kommer det sig att det ser ut så här?

  – Det är för att vi har fuktig luft som är inne över landet. Samtidigt har vi haft en uppklarning och då kyls vägytan av. Då blir det frostutfällning. Det funkar på samma vis som med kondens, kallt underlag gör att det blir frost eftersom det är minusgrader på vägarna.

  Cohen förklarar vidare att det finns olika anledningar till att det bildas frost. Onsdagsmorgonens väder visar på ett exempel.

  – Det behöver inte vara klart för att det ska bli frost, utan det räcker med att luften är tillräckligt kall men också fuktig. Den andra varianten är att det är kallt och fuktigt.

  "Anpassa farten"

  Det är inte bara Västsverige som drabbats av frosten. Halkan har under morgonen lett till en rad trafikolyckor runt om i landet. Lokala busslinjer dras med förseningar. Som bilist gör man bäst i att hålla rejäla avstånd till framförvarande bil och minska trycket på gasen.

  – Som bilist ansvarar du för att anpassa farten efter de omständigheter som råder, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

  Kallare luft sveper under dagen ner över landet varför temperaturen kan stanna under nollan på många platser. Och nattetid spås minusgrader i hela landet.

  – Vi går in i en stabilare period med en högtrycksrygg som växer in, säger Frost.

  Det betyder klart väder utan varken snö eller regn på många håll. Några nya isbanor på vägarna väntas därför inte. Däremot finns fortsatt risk för lokal frosthalka.

   

  Fortsatt marigt under dagen

  Tittar man specifikt på Västsverige menar Forecas meteorolog att det kommer vara fortsatt frostutfällning under dagen. Exakt hur det ser ut lokalt runt om i Västsverige skiljer sig emellertid en del.

  – Själva Göteborgs stad har ingen frostutfällning, men runt om och in mot Göteborg är det frost. Men det kan sprida sig inåt staden också. Det ser ut att fortsätta med frostutfällning under dagen och så långt jag ser, faktiskt, menar Cohen.

  Anledningen är det högtryck som drar in över landet. Det kommer ligga kvar över dagen.

  – Först imorgon får vi lite mer moln över Västsverige. Då sprids en del moln, det smyger sig på under natten mellan onsdag till torsdag, det sker ganska långsamt.

  Högtrycket kommer sedan att försvagas när det lider mot fredag och lördag.

   – Det kommer finnas lite inflytande kvar, men det flyttas bortåt. Det betyder att det inte kommer vara några större områden med nederbörd utan eventuella lokala mindre nederbördsområden, avslutar Forecas meteorolog, Nitzan Cohen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.