Alexander Öst, Daniel Larsson och Magnus Carlsson har gjort en egen actionfilm som spelats in i Kungälv under det senaste året.
Alexander Öst, Daniel Larsson och Magnus Carlsson har gjort en egen actionfilm som spelats in i Kungälv under det senaste året.

Mediagrupp skapar action på jobbet

ANNONS
|

Sedan augusti 2013 har Alexander Öst, Daniel Larsson och Magnus Karlsson jobbat med filmen. Arbetet har varit en del av deras dagliga verksamhet. Totalt har mer än 30 personer medverkat men de tre tillhör dem mest aktiva. De ingår i mediagruppen som gjort allt från att skriva manus, filma, regissera och agera skådespelare till att slutligen klippa ihop filmen och marknadsföra den. Utgångspunkten är en Beckfilm som de twistat till.

– Vi gillar Beck och Wallander, men den här gången ville vi göra en parodi, säger Daniel Larsson som spelar Beck-karaktären polisen Gunvald Larsson.

– Jag har inte tittat så mycket på Beck, men jag tycker det är roligt att lära mig att filma, jag har även regisserat lite och tvingat Daniel att ta om en scen 20 gånger, säger Alexander Öst och skrattar.

ANNONS

För honom är det första filmen, för de övriga teamet nummer två i ordningen.

– Vi har utvecklats mycket. Den här gången har vi skrivit och följt ett manus och filmat ur olika vinklar. Sedan har vi fått en ny handledare Dag Lindqvist som gjort film tidigare, säger Daniel Larsson.

Först har gruppen spelat in de viktigaste scenerna. Därefter har de skrivit manus för att få dem att hänga ihop.

Det senare tycker Magnus Carlsson, som spelar skurk, har varit det svåraste, men ihop med klippningen av filmen också bland det roligaste.

Själva inspelningen har skett på platser runt om i Kungälv. Ibland har det krävts tillstånd.

– Vi fick ringa till polisen och säga att vi skulle spela in film för att folk inte skulle ringa dem när de såg oss, berättar Magnus Carlsson.

– Vi hade ju pistol, maskingevär och tre av oss hade rånarluvor. Det var faktiskt folk som stannade och undrade vad som pågick, förklarar Alexander Öst.

Vapnen som används i filmen är förstås leksaker. Men i en scen ser det ut som att det blir riktiga skotthål när de skjuter.

Förklaringen stavas dataanimering, något som gruppen jobbat mycket med, liksom musiken i filmen. Bland annat genom att anlita riktiga musiker.

ANNONS

Den 14 november får en bredare publik ta del av produktionen. Då är det premiär på Mimers hus där filmen ska visas för andra daglig verksamhetsgrupper och personal. I mån av plats är även andra nyfikna välkomna.

■ Dagssysselsättning för personer med någon form av funktionshinder.

■ Aktivitet och upplevelse som erbjuder olika aktiviteter efter den enskildes behov och förmåga.

■ Sker ofta i grupp under arbetsliknande former.

■ Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) styr vem som har rätt till daglig verksamhet.

■ Ansökan görs till hemkommunen.

ANNONS