Susanna Engberg Barnevik och Kent-Ove Wiik ser fram emot seglarfesten.
Susanna Engberg Barnevik och Kent-Ove Wiik ser fram emot seglarfesten.

Marstrand i väntan på båtarna

ANNONS
|

Lastbilar i litet format, bilar med släp och en och annan funktionär. Dessutom ett gäng turister med kamerorna i högsta hugg. Dagen innan Volvo Ocean race drar in till Marstrand är Musto-jackorna och Helly Hansen-rockarna däremot få. Men de är visst på väg.

- Jag tror att det blir betydligt mer folk imorgon, och framförallt till helgen, säger Simon Nilsson på turistbyrån på Marstrand.

Enligt honom pekar det mesta på att Marstrand snart går från ödslig ö till smockfull seglingsfest.

- Hotellen är nästan fullbokade, det ringer folk hela tiden som frågar efter parkeringsplatser, om vi vet när båtarna kommer, vilka bussar som går. Det verkar absolut finnas ett stort intresse för tävlingen, säger Simon Nilsson.

ANNONS

Men än så länge vimlar det inte direkt vid kajen. Kostymprydda herrar strosar långsamt, funktionärer i svarta pikéer strosar lite snabbare. Cecilia Lorentsson som jobbar i en av butikerna, är skeptisk till att det överhuvudtaget blir så mycket mer livat.

- Just nu känns det inte så. Men kanske att det blir mer till helgen. Annars drar det väl inte igång här förrän efter midsommar, så det hade ju varit bra om det kom lite folk nu, säger hon.

Det håller den äkta Marstrandsbon Kent-Ove Wiik, eller Tintin som han kallas, med om.

- Det är nu Marstrand blommar upp, och det tycker jag bara är roligt. Resten av året är det så tomt, på Marstrandsön bor det bara ungefär 350 personer, säger han.

Bara volontärer och projektanställda gör att den siffran nästan fördubblas. Så nog lär det märkas att världens största seglingstävling är på ingång. Särskilt om det kommer så stor publik som arrangörerna hoppas på.

- Det kan komma upp till 20 000 besökare per dag, då är det riktigt bra. Så fort båtarna är på plats tror jag det kommer vara en strid ström av besökare, säger Anne Kolni, medieansvarig för marstrandsstoppet.

Senaste budet för båtarnas ankomst är tidigt på torsdag morgon. Men Anne Kolni tror att många söker sig till Marstrand redan i dag, onsdag. Klockan halv tolv inviger nämligen självaste kungen.

ANNONS

ANNONS