- Det är fortfarande problematiskt på vissa adresser, säger Gunnar Skoglund, enhetschef för avfall i Marks kommun.
- Det är fortfarande problematiskt på vissa adresser, säger Gunnar Skoglund, enhetschef för avfall i Marks kommun.

Marks kommun vill ha betalt för sopkaos

Under nästan två månader uteblev sophämtningen hos ett stort antal hushåll i Mark. Nu vill kommunen ha ersättning för sopstrulet som kostat över en miljon kronor.

ANNONS
|

Vid årsskiftet bytte Marks kommun sophämtningsentreprenör till Infinitum recycling AB, men övergången gick inte så smidigt som kommunen hade räknat med.

Under nästan två månaders tid fick ett stort antal abonnenter stå ut med överfulla soptunnor. Kommunens växel fick kalla in extrapersonal för att ta emot de tusentals samtal som kom in till följd av sopstrulet.

– Förmodligen hade entreprenören missbedömt komplexiteten att tömma i Marks kommun där vi har många hushåll ute på landsbygden, säger Gunnar Skoglund, enhetschef för avfall.

Men det var inte bara ute på landsbygden som sophämtningen strulade. Även inne i centralorterna i Kinna, Skene och Örby blev det stora problem.

ANNONS

Enligt Morgan Larsson, delägare till Infinitum recycling AB, berodde problemen på flera saker.

–Två snöoväder gjorde att vi inte kom åt soporna och detta ställde till det innan vi hann ikapp. Sedan hade vi en rad inkörningsproblem. Kundregistret stämde inte, liksom koordinaterna för vissa adresser, säger han.

Invånare hörde av sig om hungriga fåglar som stökade kring de överfulla kärlen i jakt på mat, i övrigt blev olägenheterna inte så allvarliga som de hade kunnat bli.

–Det var helt klart en fördel att det var vinter och inte högsommar. Då hade detta ställt till betydligt större problem, säger Gunnar Skoglund.

Marks kommun har krediterat abonnenterna för januari då situationen var som värst. Det kostade 1,1 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Nu utreds hur stort vite Infinitum ska betala till kommunen för sopkaoset.

– Vi har en dialog med kommunen om detta för att fastställa vitesbeloppet, säger Morgan Larsson.

Sophämtningssituationen i Mark är nu under kontroll.

– Det är fortfarande problematiskt på vissa adresser, men läget verkar ha stabiliserat sig, säger Gunnar Skoglund.

ANNONS