Maries starka förvandling

”Jag blir yngre med åren”, säger Marie Ahlsten. Det är lätt att tro den före detta soffpotatisen som ändrade livsstil och numera är Sveriges näst starkaste kvinna, i sin årskull.

ANNONS
|

Marie Ahlsten, 52 år, har två nya hem, dels Falkenbergs Kraftsportsklubb och på Gjuteriet CrossFit. För några år sedan var tvårummaren hennes fasta punkt där hon tillbringade mycket av sin tid.

– När jag väl kom hem från jobbet orkade jag inte ge mig ut igen.

Marie Ahlsten växte upp i en familj där motion inte var något naturligt. Hon fastande aldrig för någon idrott, men tog däremot sitt första bloss när hon var tolv år gammal.

- När jag var 16 år var jag en inbiten rökare.

Och även om hon med åren tänkte mycket på sin egen hälsa så var tankarna mer utseendefixerade och vikten var i fokus.

ANNONS

– I tonåren var det viktigt att vara smal. Jag prövade olika piller för att gå ner i vikt, jag bantade flera gånger men jag gick alltid upp i vikt igen.

Marie började jobba, bildade familj och ägande sig inte särkilt mycket åt sin egen hälsa. Efter varje graviditet la hon på sig i vikt och hon blev med tiden både rund, trött och ganska orörlig.

– Jag var i taskig form. Jag vägde för mycket, knäna värkte, jag fick ofta nackspärr och på kvällarna, när jag hade suttit still en stund, fick jag ont i fötterna.

När Marie bytte bana och började arbeta som ungdomscoach på arbetsmarknadsavdelningen år 2010 började hon ha friskvård med deltagare på Klitterbadets gym.

– Jag gick dit med mina ungdomar. När de slutade efter några veckor kom en ny kull och jag fortsatte. Jag hade nog alltid trott att jag skulle må bra av träning, men att jag skulle må så bra som jag gjorde, det hade jag inte väntat mig.

Strandhälsan öppnade vad Marie trodde var ett vanligt gym i källaren på Söderbro center och hon gick dit. Det visade sig att det inte var ett gym utan en CrossFit- box och Marie var fast.

ANNONS

– Jag kände direkt att det var min grej. Det var intensiv träning som var varierad och som gick snabbt att göra. Dessutom finns det alltid nya utmaningar att satsa på.

Resultat lät inte vänta på sig. Hälsan blev bättre och de överflödiga kilona har långsamt försvunnit. När hon började träna vägde Marie 86 kilo. Nu tävlar hon i Styrkelyft i klassen upp till 72 kilo.

För ett och ett halvt år sedan, när Marie tränat i nästan fem år, slog det henne att hon kanske hade en speciell talang.

– Jag tittade på andra som tränade och upptäckte jag att jag verkade vara förhållandevis stark. Jag ville testa mig själv och gick till Kraftsportklubben för att se om jag kunde bli ännu starkare.

Två månader senare ställde Marie upp i sin första tävling och tredje gången hon tävlade gick det riktigt bra. Den 25 april i år tog hon silver på SM för veteraner.

- Med träningen följer en medvetenhet som gör det naturligt att tänka på vad jag äter och hur jag lever. Numera blir jag bara sugen på sånt som är bra för min kropp.

– Jag har dessutom blivit mentalt starkare. Jag är väldigt medveten om rösten som sitter inne i mitt huvud och säger att jag inte kan, att jag inte vågar eller orkar. Numera trotsar jag den rösten och utsätter mig för sånt som jag aldrig trodde att jag skulle kunna eller våga göra.

ANNONS

Träningen har haft andra positiva effekter. Blodtrycket har sjunkit, luftrören är bättre, hon blir sällan förkyld, och annan värk än träningsvärk existerar inte längre.

- Jag har inte haft många sjukdagar de senaste åren.

Men träningen har ett pris; tid. Sex dagar i veckan är Marie antingen hos kraftsportarna eller på Gjuteriet CrossFit. Något tv-tittande är det knappt tal och om umgänget består numera till stor del av träningskompisar.

– ”Skaffa dig ett liv” får jag höra ibland. Själv tycker jag att jag har för mycket liv som tar tid från träningen.

Och även om Marie är nöjd för sin egen del så önskar hon att fler kvinnor skulle hitta fram till styrketräning, av något slag.

– Det är bra mot benskörhet och jag känner mig tryggare när jag vet att jag har styrka. Det gör mycket för självkänslan. Jag är helt övertygad om att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och för mycket stillasittande.

Maries tävlingskarriär:

Marie Ahlsten tävlar i viktklass upp till 72 kilo.

I veteran-SM tävlade hon i tre olika lyft; marklyft, bänkpress och knäböj.

De tävlande får tre försök på varje lyft och de bästa resultaten för varje lyft läggs samman. När Marie tog silver den 25 april i år lyfte hon sammanlagt 350 kilo. Segraren lyfte 370 kilo.

Marie Ahlsten är på plats 31 på listan över de starkaste kvinnorna i Sverige, oavsett ålder.

Hon har tagit brons på DM för Västra Götaland och har slagit distriktsrekord för sin åldersgrupp.

Hon är mer än nöjd med utgången och har ingen ambition att ta guld. Maries mål med träningen: Hon vill kvala in till SM för seniorer och vara stark hela livet.

ANNONS