Tingsrätten i Göteborg.
Tingsrätten i Göteborg.

Man fick tre års fängelse - men inte för våldtäkter

ANNONS
|

43-åringens belastningsregister består av nio sidor. Mycket av innehållet utgörs av misshandels- och narkotikabrott.

Tre punkter i mannens långa kriminella karriär sticker dock ut mer än annat:

• I november 2002 fick han sex års fängelse för vållande till annans död.

Tillsammans med en Hells Angels-associerad person drev 43-åringen, under vapenhot, ut en äldre man i det iskalla vattnet i Öckerö hamn. Där drunknade offret.

• I januari 2009 satt han anhållen, misstänkt för mord alternativt dråp på sin dåvarande flickvän. Bevisningen räckte dock inte och händelsen avskrevs som ett självmord. Anhöriga har försökt få upprättelse sedan dess.

• I oktober 2009 fälldes han för grov våldtäkt på en badplats vid Härsjön i Härryda , vilket resulterade i fyra år och två månader fängelse. Kvinnan skadades svårt av bland annat en skruvmejsel.

ANNONS

Nu blir alltså påföljden tre års frihetsberövade, efter att mannen åtalats för att ha spärrat in en kvinna i en lägenhet, genomfört en serie våldtäkter och dessutom försökt mörda henne.

Läs också tidigare text om åtalet: Kvinna våldtogs under tre dagar

Eftersom brottslighet skett i missbrukarmiljö och under drogpåverkan, där uppgifter varierat mellan förundersökning och rättegång, anser sig dock inte tingsrätten kunna utdöma straff för de sexuella övergreppen.

I synnerhet inte mot mannens nekande och i avsaknad av teknisk bevisning.

När det gäller mordförsöket har kvinnan inför rätten berättat att den misstänkte 43-åringen bundit henne i sängen och tagit ett antal kraftiga stryptag runt hennes hals, vilket inneburit att hon förlorat medvetandet.

Domstolen menar att "strypvåldet har varit livsfarligt, även om det inte med säkerhet kan sägas att det även varit livshotande".

Detta innebär en omrubricering till grov misshandel.

Det var i mitten av augusti som kvinnan, enligt åklagaren, gästades av mannen i sin bostad i Mölndals kommun.

Under delar av det utdragna förloppet låste mannen även ytterdörren, vilket innebar att kvinnan inte kunde fly från situationen.

De två inblandade personerna var ytligt bekanta med varandra.

I samband med läkarundersökning uppvisade kvinnan en mängd olika skador:

Svullnader, blånader och överhudsavskrapningar på hakan, underkäken och halsen, ytliga krossår i munnen, sår i armvecken, blånad och hudavskrapningar på bröstet och armarna samt blånader på knäna och högra underbenet.

ANNONS

43-åringen greps ett par dagar efter händelsen och har suttit häktad sedan dess.

Mannen, som genomgående förnekat brott, har medgett att han befunnit sig på platsen, men inte att han skulle ha utövat något våld. Enligt honom har gärningarna skett i någon typ av samförstånd.

43-åringen påstår sig mestadels ha sovit under sin vistelse i kvinnans lägenhet.

Sedan början av förra året har mannen haft kontaktförbud gentemot tre olika kvinnor, dock inte mot kvinnan i det nu aktuella målet.

ANNONS