Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Per Vorberg (M), säger att han tror att Alliansen och Sportpartiet kan komma överens om ett förlängt styre under måndagen. Bild: Elisabeth Alvenby

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Majoriteten kan sitta kvar i Härryda

  De senaste åren har Alliansen styrt tillsammans med lokala Sportpartiet i Härryda. När rösterna har räknats i kommunen ser de ut att behålla majoriteten med nöd och näppe.

  – Det känns skapligt, svarar Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda, på frågan om hur det känns när han ser valresultatet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det egna partiet går från 27,4 till 23,9 procent och förlorar ett mandat, medan Sverigedemokraterna ökar från 9,4 till 14,2 och vinner två mandat. Centerpartiet ökar med ett mandat.

  Med knapp marginal, 26 av 51 mandat, verkar den styrande koalitionen bestående av de traditionella allianspartierna och lokala Sportpartiet kunna sitta kvar. Tillsammans får de 26 av 51 mandat.

  Än så länge är det fortsatta samarbetet inte självklart. Per Vorberg säger på måndagen att de gärna fortsätter styra med Sportpartiet, vars tre mandat ger koalitionen en majoritet.

  – Vi i Alliansen håller ihop och vi har hört av oss till Sportpartiet och sagt att vi är intresserade av ett fortsatt samarbete. Vi hoppas att de tycker att det verkar spännande, säger han.

  Vorberg säger dock att de kommer vänta med att ge besked om samarbetet kvarstår till på onsdag, då samtliga röster har räknats.

  S backar i kommunen

  Som på riksnivå och i andra kommuner går Socialdemokraterna i Härryda bakåt. De blir av med ett mandat när partiet får 19,3 procent, jämfört med 22,5 procent under förra valet.

  – Det är tråkigt när man tappar. Mycket beror på den vind som har blåst i Sverige under hela valrörelsen där Socialdemokraterna har tappat på riksnivå. Mycket är en avspegling av det, säger Patrik Linde (S).

  Om Alliansen och Sportpartiet väljer att fortsätta sitt samarbete i Härryda får de en majoritet som S, MP och V inte kan matcha i kommunen.

  – Om Sportpartiet väljer att stanna kvar med allianspartierna är det inte det roligaste för vår del förstås, men det är väljarna som avgör, säger Patrik Linde.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.