Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter att ha varit i minoritet i Lerum de senaste fyra åren vill Alexander Abenius (M) se ett borgerligt alliansstyre i kommunen. Bild: Adam Ihse, Pressbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M i Lerum kan ta tillbaka makten – öppnar för alliansstyre

Lerum står ännu en gång inför ett potentiellt maktskifte när Moderaterna öppnar för ett alliansstyre. Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna ökar i kommunen medan Socialdemokraterna backar.

När sista rösten i Lerum var räknad hade Moderaterna fått 26,9 procent av rösterna, en ökning på drygt en procentenhet sedan valet 2014.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är jätteroligt. När partiet går igenom en rätt tuff period både nationellt och regionalt, så går Moderaterna i Lerum framåt, säger Alexander Abenius, kommunalråd och gruppledare för Moderaterna i Lerum.

LÄS ÄVEN: Efter maktförlusten: M har ansträngt sig för att lyssna

Vill se alliansstyre

Vid förra valet hamnade Moderaterna i minoritet i Lerum, efter nästan 50 år vid makten. S, MP, L och C bildade i stället en politisk majoritet, i valteknisk samverkan med KD. Nu vill M se en förändring genom ett styre mellan de fyra borgerliga allianspartierna M, C, L och KD, som tillsammans får 27 av 51 mandat i Lerum.

– Vi får ta och diskutera med våra alliansvänner, som jag vill prata med först. Jag kommer sträcka ut en hand här under kvällen. Även om M går segrande ur detta är vi väldigt ödmjuka inför att det ska vara fyra partier som ska regera tillsammans, det finns ingen "one man show", säger Alexander Abenius under valnatten.

Han tar dock avstånd från SD, det parti i Lerum som ökar mest från 8,55 till 13,1 procent.

– Det är inte ett parti som vi vill regera med och det har vi varit tydliga med hela tiden.

S tappar två mandat

Medan även Centerpartiet ökar från 7,42 till 9,9 så backar Socialdemokraterna från 25,6 till 21,9 procent och förlorar därmed två mandat.

När GP pratade med Olle Adolfsson (S), vice ordförande i partiet, under söndagskvällen hade dock inte rösterna i samtliga valdistrikt räknats än.

– Vi hoppas att Lerumsborna sett det vi gjort under de fyra åren med de andra partierna och att vi får cred för det, säger han.

Om den politiska majoriteten säger han att den har fungerat bra.

– Som alltid när man ska samarbeta måste man prata med varandra och hitta överenskommelser. Vi har uttryckt att vi är öppna för att fortsätta att hitta en bra majoritet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.