Mölndal väljer att spola miljötoan

ANNONS
|

Ambitionen var hög när Glasbergsskolan byggdes för tio år sedan. Men resultatet blev inte i alla delar riktigt som det var tänkt. De cirka 40 miljötoaletterna som separerar urin från avföring har i flera år varit en källa till problem och obehag.

– Det största problemet är att det ibland blir baksug och kommer upp saker ur toaletterna. Ett annat är att träsitsarna är svåra att hålla rena. De har fått bytas ut flera gånger och kostar 2 000 kronor styck, säger rektor Katarina Breidning.

Miljötoaletterna kräver också mer underhåll än en vanlig toa.

– Och det tror jag fungerade mycket bättre när det fanns en vaktmästare stationerad på skolan. Neddragningar och personalbyten har möjligen minskat insikten om underhållets betydelse, säger Katarina Breidning.

ANNONS

En annan detalj som kanske missades i planeringen är att små barn gärna sitter långt fram på toaletten, oavsett vilket behov de har för avsikt att uträtta.

– Men för att saker ska hamna på rätt ställe måste man sitta långt bak när man gör ”tvåan”. När det hamnar fel blir det stopp. Det har även funnits barn som känt obehag för att gå på den här typen av toalett som de aldrig stött på tidigare, förklarar rektor Breidning.

Toaletterna på Glasbergsskolan ska enligt planerna bytas ut mot vanliga vattenklosetter under sommaren. Eftersom det hela befinner sig på projekteringsstadiet är det ännu oklart vad bytet kommer att kosta.

Tidigare har miljötoaletterna på Eklandaskolan bytts ut av samma skäl som på Glasbergsskolan.

ANNONS