Ann-Sofie Kucukkaplan är en av Mölndals trygghetsvärdar och hon upplever att bemötandet som hon och hennes kollegor får blir mer och mer positivt. Bild: Adam Andersson
Ann-Sofie Kucukkaplan är en av Mölndals trygghetsvärdar och hon upplever att bemötandet som hon och hennes kollegor får blir mer och mer positivt. Bild: Adam Andersson

Mölndal fortsätter att satsa på trygghetsvärdar

Mölndals kommun projekt med trygghetsvärdar ser ut att gå mot en ljus framtid. Samtidigt väljer majoriteten att öka budgeten för ordningsvakter. – Vi bygger mycket broar, säger Ann-Sofie Kucukkaplan, trygghetsvärd i Mölndal.

ANNONS
|

Det var för drygt två år sedan som den politiska ledningen beslutade om att införa trygghetsvärdar i Mölndals centrum. Samtidigt det beslutet togs valde kommunen att finansiera satsningen genom att dra ned på finansieringen av bevakningen som vaktbolag stod för under dagtid i centrum.

Marcus Claesson (L) och allianskollegorna Moderaterna och Centern satt då i opposition.

– Vi tyckte inte alls att det var någon bra idé. Speciellt inte eftersom mycket hände och händer i Mölndals innerstad. Vi tyckte absolut att trygghetsvärdar var en bra idé, men inte på bekostnad av ordningsvakter, säger Marcus Claesson.

Nyligen beslutade kommunfullmäktige i Mölndal att 462 000 kronor ska avsättas för bevakningstjänster.

ANNONS

– Det är 300 000 kronor som vi lägger till där. Vi vill bygga ett tryggt centrum, säger Claesson.

Under den här perioden när finansieringen av bevakningstjänster drogs ned, märktes någon uppenbar skillnad?

–Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi har sett skillnad och bedömer att vi bör lägga de här pengarna. Vi har också haft många kontakter med polisen, säger Marcus Claesson.

Projektet med trygghetsvärdar har man som sagt inga planer på att dra ned på i dagsläget. Enligt Marcus Claesson har det gått för kort tid för att kunna göra någon grundligare analys av effekten, men det pratas betydligt mer om att utveckla än att avveckla projektet.

GP har träffat Ann-Sofie Kucukkaplan. Hon blev trygghetsvärd redan när projektet drog i gång.

– Det lät spännande och det ligger mig varmt om hjärtat att känna att man kan göra skillnad och hjälpas åt, säger Ann-Sofie Kucukkaplan.

De är två–tre personer som promenerar gemensamt genom Mölndals centrum mellan klockan 20.00 och 00.00 på fredagskvällar och lördagskvällar för att sprida trygghet. De har också kontakt med polisen när de beger sig ut.

– Vi ringer polisen och kollar om det är någonting vi borde känna till. Då kan de säga att det vore jättesnällt om ni ville åka ned till Lindome en sväng. Så det finns ett väldigt bra samarbete även om vi inte är myndighetsbaserade utan bara trygghetsvärdar. Vi får en utbildning så att vi vet vad som är vår befogenhet och hur vi ska göra, säger Ann-Sofie Kucukkaplan.

ANNONS

Vad möts ni av och vad uppstår när ni är ute på kvällarna?

– Oftast är det positivt och vi får en klapp på axeln. Men man ser en ensamhet och en utsatthet. Många gånger följer vi med folk hem och det brukar uppskattas. Sedan har det ju hänt att polisen ringt och letat information, men generellt är det väldigt lugnt och vi får positivt bemötande. Vi bygger mycket broar med ungdomar och det är skönt att känna att man kan göra skillnad, säger Ann-Sofie Kucukkaplan.

Just nu söker Mölndals kommun fler trygghetsvärdar till sitt projekt. Mer information finns att hitta på kommunens hemsida.

ANNONS