Ska höja förmågan. ”Nästa år ska vår ena luftvärnsbataljon vara med på den stora övningen ”Aurora” och agera både i Mälardalen och på Gotland”, säger Lv 6-chefen Anders Svensson. Bild: Lina Salomonsson
Ska höja förmågan. ”Nästa år ska vår ena luftvärnsbataljon vara med på den stora övningen ”Aurora” och agera både i Mälardalen och på Gotland”, säger Lv 6-chefen Anders Svensson. Bild: Lina Salomonsson

Luftvärnschef är medveten om det utsatta läget

Lv 6-chefen Anders Svensson medger att landets enda luftvärnsregemente har ett utsatt läge vid ett eventuellt angrepp mot Sverige. – Vi måste gå tillbaka till tidigare taktik att sprida ut våra resurser och skydda dem, säger han.

ANNONS
|

Luftvärnsregementets chef har läst alla sidorna i Kungliga Krigsvetenskapsakademiens skrift och tycker att scenariorna som målas upp i den är fullt realistiska, skirver Hallandsposten.

– Vi har haft en period då det inte ansågs finnas något militärt hot mot Sverige inom överskådlig framtid. Då la vi i stället tyngdpunkten på internationella insatser, konstaterar han.

– Men nu har vi ett riksdagsbeslut från förra året som säger att vi åter ska öka vår nationella försvarsförmåga.

En sak som han då kan tänka sig är att man som förr sprider ut sina resurser. Kanske inte som i invasionsförsvarets mobförråd, men åtminstone så att inte allt finns samlat på regementsområdet – där det lätt kan slås ut vid ett anfall med kryssningsrobotar.

ANNONS

– Exakt hur det ska gå till beslutas på en högre nivå än min, säger överste Svensson.

– Precis som man förr fick vara vaksam mot bankrånare som ville bryta sig in i vapenförråd måste man nu förstås ha sådan säkerhet att inte terrorister kommer över våra vapen, tillägger han.

Kallar till repövning i höst

Som ett exempel på höjd försvarsförmåga nämner han att Lv 6 i höst ska kalla in soldater på repövning – för första gången sedan 1997. 400 personer som gjorde lumpen i Halmstad någon gång under 2006–2008 ska få en vecka på sig att repetera sina personliga färdigheter.

Är inte en veckas ”repmånad” väldigt kort tid?

– Min bedömning är att mycket av deras kunskaper sitter i ryggmärgen, därför har jag valt att kalla in många en kort tid i stället för färre en längre tid, säger Anders Svensson.

Men varför ska de inte övas ute i fält i större förband?

– Att ha fokus på individen är mer kostnadseffektivt, samtidigt som soldaterna slipper en massa overksam väntetid.

Finns det inte risk för att många gör allt för att slippa rycka in nu när pliktlagen egentligen är vilande?

– Det är faktiskt ytterst få av dem som ansökt om anstånd. Jag var själv bataljonschef för de här när de gjorde sin värnpliktsutbildning och minns att de var väldigt motiverade.

ANNONS

Ombeväpning pågår

För luftvärnets del pågår annars ombeväpningen till nya robotar för fullt. Lv 6 börjar snart utbilda soldater på den tyska luftvärnroboten Iris-T, markversionen av Jas-planens robot som ska ersätta trotjänaren Robot 70. Vilken robot som ska ersätta Robot 97 Hawk, som har längre räckvidd, är dock fortfarande inte bestämt.

– Båda de nya robotsystemen ska ha initial operativ förmåga 2020, så vi har ett oerhört tufft tidsschema framför oss, säger Svensson.

ANNONS