Lucia tågar ut ur de Västsvenska kommunerna

Göteborgs Lucia lades ner förra året och hon är även på väg att tåga ut ur stadens kranskommuner. GP:s rundringning visar att bara fyra av 12 fortfarande lyckas vaska fram en officiell Lucia, varav två kör traditionell tävling med foto.

ANNONS
|

Förra året släppte Göteborgs-Posten taget om Göteborgs Lucia. Med det tycks traditionen ha gått i graven. Och när GP söker efter officiella Luciafiranden i kranskommunerna är det tunnsått.

– 2014 blev det ruskigt svårt att få tag på kandidater. Vi fick inte tag i full besättning och det är synd för tjejerna hade det väldigt roligt. Vi åkte runt till en massa ställen, inklusive företag som betalade en slant för att vi kom. Pengarna gick till Lions hjälpverksamhet, säger Åke Ljung vid Lions i Stenungsund som tidigare arrangerade ortens Lucia på traditionellt vis.

Det låter ungefär likadant runt om i de flesta av kranskommunerna, fast med lite olika årtal när Lucian försvann.

ANNONS

Av de fyra som har traditionen kvar, Lerum, Ale, Kungälv och Alingsås, har Lerum och Ale har haft svårt att rekrytera kandidater och Kungälv har valt vägen via kulturskolan.

Bara i Alingsås tycks det rulla på utan problem:

– Vi brukar ligga på 10-20 anmälda. Sju väljs ut och sedan gör vi ett hundratal besök runt om i kommunen. I år har vi till och med öppnat upp för att åka till Göteborg, efter ni lade ner. Ett företag ringde och tyckte det var bedrövligt att Göteborgs Lucia inte finns kvar, säger Sven-Åke Erikson på Lions som håller i Luciauttagningen i Alingsås.

Ifrågasatta omröstningar

Lucia-traditionen med uttagningar och omröstningar har länge ifrågasatts och utmålats som en förlegad skönhetstävling. Innan Stenungsund slog igen butiken ifrågasattes bland annat varför inte killar kunde kandidera.

– Då tyckte jag att det började bli lite knepigt. Lucia är en rätt så gammal tradition och kan ingenting få vara kvar utan att gossar ska behöva känna sig trampade på tårna? De kan ju vara stjärngossar och bagare, säger Åke Ljung.

Han tycker det är svårt att argumentera emot att det finns ett skönhetsmoment.

– Första urvalet görs av sångpedagoger för att gruppen ska ha rätt blandning mellan sopran och altstämmor för att få en så fyllig klangbild som möjligt. Min bild är också att det var den som hade stor släkt, var populär i skolan och hade många kompisar fick många röster. Jag kan inte säga att skönhetsaspekten inte spelar någon roll, men jag vill gärna tona ner det.

ANNONS

Nyordning i Lerum och Kungälv

I Lerum och Kungälv har uttagningarna moderniserats. Lerum lottar fram Lucian. I Kungälv röstar allmänheten på röster i stället för ansikten.

– Vi tycker det är roligt att ha det kvar men på rätt sätt. I tidningen har vi en gruppbild men ingen presentation av var och en, säger Karin Henriksson, chefredaktör Kungälvs-Posten, som är arrangör tillsammans med Kulturskolan.

Lerums Luciageneral, Lionsordföranden Magnus Lansenfelt, säger att lottningen har fallit ut väldigt väl:

– De är glada för det, flickorna.

I Alingsås håller man på traditionerna.

– Man trasslar bara till det när man försöker ta bort ansikten. Det är ju hål i huvudet att låta människor rösta på röster när man redan gjort en uttagning utifrån flickornas röster! dundrar Sven-Åke Erikson.

Han tycker att det är bedrövligt att traditionen övergetts på flera ställen och tar inte så allvarligt på röstningsförfarandet.

– Alla vet att den som har störst släkt i stan vinner. Så enkelt är det. Men ingen har något ont av det. Här går laget före jaget, precis som i sportvärlden.

Tid en bristvara

Brist på tid verkar också ligga bakom traditionens tillbakagång, både hos unga och vuxna. Skärhamns IK, som i många år stod bakom Tjörns Lucia, är en av de arrangörer som gett upp.

ANNONS

– Intresset för att vara Lucia avtog. Sedan fanns det inget folk som var villiga att ta tag i det. Så är det med det ideella, säger Kenneth Thorén på Skärhamns IK.

Jonas Ransgård, vice ordförande (M) i kommunstyrelsen i Göteborg, tycker det är bra ju fler uppskattade kulturevenemang staden har.

– Göteborgs Lucia är absolut ett av dom. Jag tycker inte att kommunen ska ta över det men vi är gärna med och samtalar om det finns någon som vill återstarta det, säger han.

Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S) har dubbla känslor.

– Jag tycker om Luciafirandet, det är vackert och stämningsfullt, men det där tävlingsmomentet med foton kan jag inte säga att jag saknar, det känns som stenåldern. Om kommunen ska vara med och återuppta firandet i Göteborg, det vet jag inte, det får jag fundera på, säger hon.

Fakta: Lucia eller inte

Lerum, Kungälv, Ale och Alingsås har en officiell Lucia. I Ale och Alingsås görs en traditionell uttagning. I Lerum lottar man. I Kungälv röstar man på röstprover.

Göteborg, Lilla Edet, Tjörn, Öckerö, Partille, Kungsbacka, Stenungsund och Mölndal har alla slutat med officiella Lucior de senaste åren.

I Härryda har musikklasserna i Hulebäcksgymnasiet och Ekdalaskolan tagit över arrangemanget, men det sker inga omröstningar och det finns numera flera lucior.

ANNONS