Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin
Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin

Lokala politiker backar MP

ANNONS
|

Nyligen presenterade regeringen en ny asylpolitik för att kraftigt minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Bland åtgärderna finns förslag om medicinska ålderstester av flyktingbarn och tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom barn som redan finns i asylsystemet.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare varit starkt emot liknande förslag. Språkröret Åsa Romson hade svårt att hålla tillbaka tårarna när nyheten avslöjades.

I Malmö har partimedlemmar startat en namninsamling för att få till en medlemsomröstning. Även avhopp har rapporterats.

Fem västsvenska tidningar – GP, Bohusläningen, TTELA, Hallandsposten och Hallands Nyheter – frågade MP:s fullmäktigeledamöter i 27 västsvenska kommuner om partiets agerande på riksnivå.

ANNONS

Av de 56 lokala partiföreträdare som besvarat enkäten har endast tre i olika grad övervägt att lämna partiet. Även om de flesta ogillar den skärpta asylpolitiken finns det förståelse för beslutet.

- Vi gillar inte detta, men regeringsföreträdarna har gjort vad de har kunnat för att få fram ett så grönt, hållbart och parlamentariskt genomförbart förslag som möjligt, säger Karin Pleijel, biträdande kommunalråd i Göteborg.

Anna Larsson i Lilla Edet tycker att det är en överenskommelse som måste respekteras.

- Förslaget är en kompromiss: smärtsam men nödvändig under nuvarande omständigheter, säger hon.

Birgitta Abrahamsson, ledamot i kommunfullmäktige på Öckerö, har varit sugen på att hoppa av.

- Men det beror egentligen på andra frågor som retat upp mig tidigare. Jag kommer inte lämna partiet, men jag har övervägt det och haft dialog med ett annat parti som ligger nära mina åsikter i lärarfrågan.

Femton av de tillfrågade politikerna vill att Miljöpartiet ska dra tillbaka sitt stöd för asylförslaget.

- Vi ser inte detta som den bästa vägen att gå för vårt samhälle som helhet . Vi ser de nyanlända som en tillgång och ibland måste man investera i sina tillgångar, säger Kia Nordqvist, ordförande och språkrör på Orust.

Johan Rosander, kommunfullmäktigeledamot i Varberg, säger att han inte tagit ställning till sitt framtida medlemskap i partiet än.

ANNONS

- Jag tycker att det är tråkigt att det ska behövas tuffare regler och att det är beklagligt i ett land som Sverige som har så goda förutsättningar att ta hand om människor som är väldigt utsatta, säger han och fortsätter:

Enstaka tycker att det rätta vore att lämna regeringen i stället för att kompromissa.

Bengt Bivrin, lokalt språkrör och gruppledare i Strömstad, ser däremot ingen vits med att protestera genom att lämna partiet. Men han förstår att många känner sig överkörda.

- Det här förslaget stämmer ju inte alls med den synen på öppenhet och flyktingmottagande som Miljöpartiet har. Och jag tycker faktiskt att frågan borde ha diskuterats mer och varit lokalt förankrad. Nu kommer frågan uppifrån och ner till oss, säger han.

Statsvetaren Magnus Hagevi, vid Linnéuniversitetet i Växjö, påpekar att regeringens politik inte är den som MP utlovade inför valet.

- Detta skulle vara ett problem i många partier, men i Miljöpartiet vinnlägger man sig dessutom om att ha interndemokrati, man tycker det är viktigt. Det här skaver, att man sitter i en regering och fattar regeringsbeslut, och inte partibeslut, säger han.

Vad kan det få för följder?

ANNONS

- Jag tror att man är överraskad över att man tog det här beslutet. Skulle det bli ytterligare restriktioner i flyktingmottagandet från regeringens sida tror jag att man internt inom partiet kommer kräva att man lämnar regeringen.

- Då blir det svårt för Stefan Löfven att bli kvar som statsminister.

• • •

Fakta: Enkät med MP

Regeringen har för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande föreslagit en rad åtgärder – bland annat tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad rätt till anhöriginvandring och medicinsk åldersbestämning.

Enkäten

GP, Bohusläningen, TTELA, Hallandsposten och Hallands Nyheter ställde två frågor till västsvenska miljöpartister:

1. Har du funderat på att lämna MP efter förslaget om tuffare asylregler?

2. Vill du att ditt parti drar tillbaka förslaget?

Fråga 1: 3 ja - 53 nej.

Fråga 2: 15 ja - 39 nej.

Följande kommuner deltog: Göteborg, Öckerö, Kungälv, Partille, Mölndal, Kungsbacka, Lerum, Tjörn, Alingsås, Stenungsund, Uddevalla, Orust, Sotenäs, Strömstad, Munkedal, Tanum, Lysekil, Färgelanda, Vänersborg, Mellerud, Trollhättan, Lilla Edet, Halmstad, Hylte, Laholm, Varberg och Falkenberg.

LÄS OCKSÅ:"MP borde ha lämnat regeringen"

ANNONS