- Gärningsmannen brukar följa med när man har sådant här. Då kan han hjälpa till att berätta hur han ser på saken, säger Leif GW Persson.
- Gärningsmannen brukar följa med när man har sådant här. Då kan han hjälpa till att berätta hur han ser på saken, säger Leif GW Persson.

Leif GW om Nerijus besök på mordplatsen: "En tuff upplevelse"

Nerijus Bilevicius, 35, återvände på tisdagen till mjölkrummet där Lisa Holm mördades. Leif GW Persson tror att det är en tuff upplevelse. - Det är inga djupa lustar som driver honom dit, säger kriminologen och författaren.

ANNONS
|

När Göta hovrätt gick syn i Blomberg på Kinnekulle besöktes bland annat ladan där 17-åriga Lisa Holm övermannades och mjölkrummet där hon hängdes upp. Med fanns den livstidsdömde Nerijus Bilevicius.

Läs också GP:s liverapportering som avslutades vid 11.30: GP direktrapporterar från Blomberg

- Gärningsmannen brukar följa med när man har sådant här. Då kan han hjälpa till att berätta hur han ser på saken. I det här fallet har han ju varit där, det är ju vad han har gjort man är oense om, säger Leif GW Persson.

Leif GW säger att de flesta nog upplever det som ganska jobbigt.

ANNONS

- Men, visst, det är väl en fördel att ha honom där.

Försvarsadvokat Inger Rönnbäck förklarar att hennes klient måste vara med. Nerijus Bilevicius har dessutom själv begärt syn i sitt överklagande.

- Hovrätten ska döma, och de behöver också se samma sak som tingsrätten. Nerijus kommer att vara med och vara aktiv. Han kommer att gå in på de olika ställena, säger hon.

Under synen tilläts Nerijus Bilevicius inte att svara på frågor från rättens ledamöter eller någon annan.

- Det blir inte tillfälle till det. Bara åklagaren och jag får förklara, säger Inger Rönnbäck.

Leif GW Persson tycker att det är bra att hovrätten åker till Blomberg.

- När jag själv håller på med gärningsanalyser, om jag kan och får välja, nog fan vill jag dit och titta själv. Man försöker på något sätt ställa sig i gärningsmannens ställe, säger han.

Mördare och andra brottslingar kan ha många skäl att återvända till brottsplatsen, enligt Leif GW Persson.

- Oftast håller de sig därifrån på goda grunder. Men ibland händer det att de återvänder. Det kan sammanhänga med vad som händer i deras huvud, men det kan också vara att de fått för sig att flytta en kropp som de grävt ner eller röja undan bevis, säger han.

ANNONS

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm anser att mordet har ett sexuellt motiv. Hur Lisa Holms kläder hade dragits upp och ner samt hur hon tejpats och hängts tyder på det, enligt åklagaren.

Sperma från Nerijus Bilevicius har hittats på flera ställen i lokalerna. Men Leif GW Persson, som även han är övertygad om ett sexuellt motiv, tror inte att det är lust som driver den 35-årige mannen tillbaka till byggnaderna.

- Nej, det tror jag inte. Det är inte så att han vill spela upp den här filmen i sitt huvud. Rimligtvis är det advokaten som har övertygat honom, att han ska vara med och ge sin version.

ANNONS