Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Larm om flygplanskrasch var höstbrasa

Under lördagen inkom ett larm om en flygplanskrasch i Alingsås. Sjöfartsverket skickade ut en helikopter och räddningstjänsten kom till platsen med flera enheter. Efter ett intensivt sökande kunde man konstatera att det rörde sig om något helt annat.

Vid 13.10 under lördagen kom larmade en bilist om ett misstänkt flyghaveri utanför Alingsås.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Han passerade ett flygfält och såg ett mindre personflygplan som betedde sig lite konstigt tyckte han, säger Mats Rinman, assisterande räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

En strimma rök

Inringaren såg sedan flygplanet försvinna och därefter syntes en strimma rök stiga upp mot himlen. Räddningstjänst, ambulans och helikopter skickades ut till området, men sökandet var resultatlöst.

– Det kan vara en synvilla, eller så är det någon som eldar. Men vi fortsätter att söka i området och hör med flygklubben i området där, Mats Rinman.

Enligt den lokala flygklubben ska inget flygplan saknas.

Höstbrasa

Vid 14-tiden konstaterar Sjöfartsverket att det hela var ett stort misstag. Planet som inringaren såg i luften var i den stunden på väg att landa – något som planet också lyckades göra.

– Samtidigt som planet landar startar man en eld på en gård i närheten av flygplatsen, säger Lars Antonsson på Sjöfartsverket och fortsätter:

– Det kopplar inringaren ihop till ett haveri. Men det var inget falsklarm, bara ett missförstånd, säger Lars Antonsson på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Olyckliga omständigheter

Lars Antonsson understryker att inringaren gjort rätt som larmat om händelsen. Efter att helikopter och räddningstjänst kunnat bekräfta att den misstänkta flygkraschen i verkliga fallet var en höstbrasa, kallade man tillbaka enheterna, berättar Lars Antonsson.

– Det var lite olyckliga omständigheter som gjore att man kunde bedöma det som haveri, säger han.

Mest läst