Killarna i Mölnlycke city tränar flera gånger i veckan och för många är verksamheten en viktig social aktivitet. Bild: Lisa Henricson
Killarna i Mölnlycke city tränar flera gånger i veckan och för många är verksamheten en viktig social aktivitet. Bild: Lisa Henricson

Laget fick kämpa för att finnas kvar

Fotbollslaget Mölnlycke city har blivit en viktig samlingspunkt för många ensamkommande i Härryda. När laget hotades av nedläggning kämpade killarna för att rädda verksamheten – och lyckades.

ANNONS
|

Laget har funnits i tio år och från början fungerade det mer som en fritidsgård dit unga kunde komma och spela på fredagar. Men med tiden har laget utvecklats, nu tränar de tre gånger i veckan och spelar i en Korpenserie. Samtidigt betyder fortfarande den sociala delen mycket, berättar Haidar Baker, en av spelarna som varit med från början.

– Det är inte så höga krav och många kommer för skoj skull. Sedan kostar det inget heller, vi har till och med skor man kan låna.

De senaste åren har många nyanlända börjat spela i Mölnlycke city. Haidar Baker tror att det är ett bra sätt att komma in i det svenska samhället och skaffa nya vänner. Laget har även åkt skidor tillsammans och ibland träffas de för att titta på Champions League-matcher.

ANNONS

– Jag har sett många utvecklas både när det gäller språket och socialt. Det kan till exempel vara svårt med normer, säger han.

Lagkamraten Ali Karimi, som kom ensam till Sverige från Afghanistan 2015, håller med.

– Det är roligare att spela fotboll än att vara hemma. Det här betyder jättemycket för mig och gör att jag får annat att tänka på.

Mölnlycke city är en del av Härryda fritidsverksamhet, kommunen står för hallhyran och ungdomssamordnare är alltid på plats.

Men i höstas gjordes en översyn av organisationen som innebar att ansvaret för verksamheten skulle flyttas till socialtjänsten. Där fanns inte möjlighet att driva ett fotbollslag och killarna i Mölnlycke city fick veta att laget skulle läggas ned. Beskedet väckte starka känslor hos Haidar Baker och de andra.

– Det var tråkigt, vi fick inte heller några konkreta svar på varför vi inte skulle få vara kvar.

Killarna vände sig till tidningen Härryda-Posten som uppmärksammade frågan. På ett möte med tjänstemän från kommunen framförde de också sina argument för att få behålla sitt lag. Och spelarna i Mölnlycke city lyckades övertyga förvaltningen som vände i frågan.

– De var tydliga med att förklara hur viktigt det här är för dem. Vi kunde lösa det genom att verksamheten ligger kvar hos oss på fritid och nu rullar allt vidare som vanligt. Det finns inget nedläggningshot längre, säger fritidschefen Maria Lind.

ANNONS
ANNONS