Bild: Valdemar Lönnroth/Arkiv
Bild: Valdemar Lönnroth/Arkiv

Lång kö - livsfara för cancerdrabbade

På kort tid har fyra patienter som inte hunnit undersökas i tid vid på NU-sjukvården på NÄL, drabbats av tarmcancer. Det är en så pass allvarlig situation att Inspektionen för vård och omsorg, IVO nu undersöker fallet.

ANNONS
|

Verskamhetschef på endoskopienheten vid Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, Gunilla Cederbom säger tillBohusläningen, som först rapporterade om händelsen, attdetär de långa köerna som är det mest bekymmersamma.

De fyra patienterna sattes under 2016 upp på en väntelista för att bli undersökta inom två månader. Alla hade blod i avföringen och hade i några fall blodbrist. Trots det fick de vänta längre än de utsatta två månaderna.

Upp till åtta månader väntan

Köerna spräckte planeringen och för de fyra patienternas undersökningarblev väntan fem, sju och för två av de, åtta månader. När de väl blivit undersökta visade det sig att samtliga patienter hade tarmcancer.

I ett av fallen, då patienten fått vänta åtta månader, hade cancern spridit sig till levern.

ANNONS

Enligt Gunilla Cederbom är det läkarbristen och bristen på lokaler som är den bakomliggande orsaken.

Försvårande omständigheter

Situationen har blivit sämre seden den senaste utredningen om lokaler gjordes för tio år sen. Redan då var det brist, men nu har antalet undersökningar ökat och lokalbristen har blivit större.

Undersökningssalarsom finns tillgängliga är tungarbetade och Gunilla Cederbom menar att det är försvårande att verksamheten ligger i bådei Trollhättan och i Uddevalla.

Kötiderna grundas också i att NÄL lägger mycket tid vid att rengöra endoskopi-instrumenten. Någonting som skulle kunna förbättras.

– Om vi hade en stor samlad enhet med modern rengöringsteknik kunde vi ha ett snabbare flöde och ingen väntetid mellan patienterna. Idag får patienten ofta både förberedas och vila efteråt i samma rum, säger Gunilla Cederbom till Bohusläningen.

En upprustning av endoskopienheten är planerad inom sex till tio år.

Effektivare och snabbare

Under sommaren 2017 byggdes en ny sal för att få ett bättre och snabbare patientflöde vid undersökningarna. Men det räcker inte fullt ut.

3000 koloskopier genomfördes 2016. Men det måste öka för att kön ska försvinna snabbare.

– Vi behöver få ner kön och för att inte få nya köer behöver vi göra 4000 koloskopier per år. Då krävs fler åtgärder men det är jättebråttom och planeringsavdelningen jobbar med det, säger Gunilla Cederbom till Bohusläningen.

ANNONS

NU-sjukvården försöker få till så tighta patientbokningar som möjligt. En patient mer om dagen blir i alla fall 300 fler på ett år menar Gunilla Cederbom. Och med fortsatt kö finns alltid risken att det finns oupptäckta fall av cancer.

Lex Mariaanmälda

Alla fyra fall är Lex Mariaanmälda och IVO har valt attöppnat ett tillsynsärende efter besöket påNÄL.

–Kommer det in fyra liknande avvikelser, kan det finnas skäl för oss att kontakta verksamheten för att ytterligare utreda orsakerna, hämta in material och förhindra en upprepning, säger IVO-inspektör Inger Frankelöv till Bohusläningen.

Beslutet i tillsynsfrågan och de fyra fallen kan vara klart inom en till två månader.

ANNONS