Inger Andersson-Thelin och Kent Bengtsson i Företagarna Kungälv känner till att det finns ett missnöje med kommunens behandling av det lokala näringslivet.
Inger Andersson-Thelin och Kent Bengtsson i Företagarna Kungälv känner till att det finns ett missnöje med kommunens behandling av det lokala näringslivet.

Lågt betyg för kommunen i rankning

ANNONS
|

Så sent som 2010 hamnade Kungälv på 119:e plats i den rikstäckande undersökningen av företagsklimatet i landets kommuner. Sedan har det stadigt pekat nedåt. I år hamnar Kungälv på sin sämsta placering någonsin – på 210:e plats av Sveriges 290 kommuner. Uppseendeväckande med tanke på det storstadsnära läget.

– Det är ju bara att konstatera att det är väldigt dåliga siffror. Samtidigt måste man säga att näringslivet i Kungälv mår ganska bra. Det är bara att titta på industriområdena, de växer ju så det knakar, säger Kent Bengtsson, tidigare vd för Kungälvs Transporttjänst och numera egenföretagare inom konsultbranschen.

– Precis. Undersökningar har ju också visat att uthålligheten bland företagen i Kungälv är mycket bra, säger Inger Andersson-Thelin, som driver Skyltverkstan AB i Rollsbo.

ANNONS

Båda sitter i styrelsen för Företagarna i Kungälv och är väl medvetna om att det finns ett utbrett missnöje med kommunen bland deras medlemmar.

– Företagarna är ju vanliga människor också. Om man har problem med att få in sitt barn på dagis eller skolan inte funkar, så slår det igenom här också naturligtvis, säger Kent Bengtsson.

Företagsklimatet sammanställs av ett flertal kriterier. Slående för Kungälvs del är att attityden från politiker (270:e plats) och tjänstemän (281:a plats) upplevs som mycket dålig.

– Har du en gång fått en stämpel så är den svår att tvätta bort. Bygglovsavdelningen har till exempel inget gott rykte. Om du har en dålig tjänsteman så behövs det kanske 20 bra för att väga upp det, säger Kent Bengtsson.

I kommunhuset görs det så klart inte frivolter över bottenresultatet. Kungälv inledde under hösten ett samarbete med Västsvenska Handelskammaren, i syfte att förbättra företagsklimatet.

– Jag hade väl inte trott på något större genomslag redan i år. Samtidigt hade jag inte förväntat mig att vi skulle fortsätta rasa på rankningen, säger kommunalrådet Anders Holmensköld (M).

Han menar att kommunen tidigare fokuserat allt för mycket på att hitta dialogformer med näringslivet, när de stora bristerna i själva verket finns inom den kommunala organisationen.

ANNONS

– Det här handlar om myndighetskultur, vi måste visa en större servicevilja. Hela personalen har under vintern genomgått en värdskapsutbildning.

Kungälv har nu satt upp ett ambitiöst mål om att tillhöra topp 20 i landet när det gäller myndighetsutövning. Det innebär att man måste klättra omkring 250 placeringar.

– Vi ville se en effekt redan i nästa års undersökning, även om förändringarna förmodligen inte får fullt genomslag förrän efter några år, säger Anders Holmensköld.

9. Härryda

31. Mölndal

37. Kungsbacka

165. Mark

210. Kungälv

239. Orust

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS